Eyvind Johnson: Břehy a příboj

25. srpen 2019

Stará báje v novém světle, variace na Homérovu Odysseu z roku 1946, která účtuje s proběhlým válečným konfliktem. Třídílný seriál poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatický seriál Břehy a příboj vznikl na základě románu švédského spisovatele Eyvinda Johnsona. Jeho variace na Homérovu Odysseu z roku 1946 je viděna perspektivou člověka, který se vyrovnává se zkušenostmi z uplynulého válečného konfliktu. Morální dilema a důsledky bojů, o kterých zpětně přemýšlí hrdina Odysseus, jsou v Johnsonově díle záměrně podobné rekapitulaci, kterou byla společnost nucena učinit po druhé světové válce.

Logo

Mytický rek se po deseti letech bloudění, které uplynulo od jeho účasti v Trojské válce, navrací na rodnou Ithaku. Bývalý vladař nachází svou zemi v nestabilní politické situaci. Manželka Pénelopé, dvacet let čekající na nezvěstného panovníka, je nucena provdat se za jednoho z mnoha nápadníků, aby byl v zemi opět nastolen pořádek. Odysseus v přestrojení za chudáka sleduje intriky, jež se v jeho zemi dějí a které musí zastavit, ačkoliv už nemá chuť konat další hrdinské činy. Unavený válečník, znechucený mocenskými souboji, teď touží po životě obyčejného člověka.

Dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu Eyvinda Johnsona (1900–1976) je prostoupeno humanistickými ideály a kritickým postojem autora vůči diktaturám a zneužívání jedinců v jejich prospěch. Kromě Břehů a příboje napsal např. čtyřdílný autobiografický Román o Olofovi (1934–37), Mraky nad Metapontem (1957), Za časů jeho Milosti (1960), Po všechny dny života (1964). Jako prvnímu mu byla v roce 1962 udělena cena Severské rady za literaturu.

Osoby a obsazení: Odysseus (Zdeněk Maryška), Hermés (Jaroslav Kuneš), Kalypsó (Eva Gorčicová), Pénelopé (Ivana Valešová), Eurykleia (Libuše Billová), Télemachos (Tomáš Herfort), Antinoos (Zdeněk Junák), Amfinomos (Zdeněk Černín), Eurymachos (Luboš Ondráček), Melanthó (Kateřina Vaníčková), Pallas Athéna (Drahomíra Hofmanová), Nausikaá (Dita Kaplanová), Peisistratos (Erik Pardus), Helena (Zdena Herfortová), Meneláos (Jiří Tomek), Arété (Aranka Lapešová), Alkinoos (Karel Bartoň), Medón (Karel Mišurec), Enoina (Věra Zástěrová), 1. otrokyně (Gabriela Ježková), 2. otrokyně (Monika Kobrová), Otrok (Přemysl Přichystal), Eumaios (Ladislav Lakomý) a komparz

Autor textu: Eyvind Johnson
Překlad: Josef Michl
Dramatizace a dramaturgie: Svatava Růžičková
Režie: Zdeněk Kozák
Hudba: Daniel Forró
Zvukový mistr: Josef Daněk

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 1992.

 

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.