Etgar Keret: Vyber si barvu, Kvajáva a jiné povídky

22. květen 2017

Povídky současného izraelského spisovatele a originálního humoristy. On-line k poslechu do úterý 30. května 2017.

03358572.jpeg

Etgar Keret se narodil se roku 1967 v Tel Avivu rodičům, kteří přežili šo'a. Spolu se svou manželkou, herečkou Shirou Gefenovou, v Tel Avivu dodnes bydlí. Jeho knihy dosáhly velkého úspěchu a mnohé z nich se staly bestsellery nejen v Izraeli. U nás vyšel Létající Santini a povídkový soubor Najednou někdo klepe na dveře, ze kterého vybíráme i pro Kabinet. 

Ve svých textech se nebojí hrát na společenskokritickou notu, V krátké povídce s názvem Vyber si barvu vynalézavě a s nadhledem nahlíží na problémy rasové nesnášenlivosti ve světě. 

Myslíš, že jsem vás stvořil takhle proto, že jsem si to vybral? Protože jsem nějaký úchyl, sadista nebo hajzl, který si všechno tohle utrpení užívá? Stvořil jsem vás takhle, protože takhle to umím. Je to nejlepší, na co se zmůžu!
Stříbrný bůh ke žlutému knězi (z povídky Vyber si barvu)

Povídka nazvaná Kvajáva pak pokládá otázku, jak snadné je sebeobětovat se za lepší zítřky společnosti. On-line k poslechu do 28. května 2017. 

Tvůrčí psaní. On-line k poslechu od 23. do 29. května 2017.

Zlatá rybka. On-line k poslechu od 24. do 30. května 2017.

První knihu vydal ale Keret už roku 1992 a nazval ji Potrubí. Příliš pozornosti se jí ale nedostalo. Až po úspěchu povídky Stesky po Kissingerovi si jí čtenáři všimli a vyšla pak znovu v aktualizovaném vydání. Keret se stal autorem, kterého mladí izraelští spisovatelé napodobují, ačkoli je jeho styl nezaměnitelný. Často je charakterizován jako postmoderní, absurdní a černohumorný. Keret rád pracuje se současnými vyjadřovacími klišé, zpochybňuje vyprázdněné symboly a utahuje si z popkultury. Píše jazykem, jakým mluví dnešní obyvatelé západních měst, a je pozoruhodné, jak se v něm nacházíme, navzdory předpokládané kulturní i zeměpisné vzdálenosti. Jeho humor a pohled na svět je nám možná blízký proto, že vychází z pocitu malého národa i jazyka mezi světovými suverény - v politice i kultuře.

Účinkuje: Pavel Batěk

Překlad: Tereza Černá a Magdalena Křížová
Připravil: Petr Gojda
Režie: Petr Gojda

Natočeno v roce 2015.

autor: Petr Gojda
Spustit audio