E.T. - Mimozemšťan

28. březen 2002

Roku 1982 měl v Československu premiéru dělnický scifi film Srdečný pozdrav ze zeměkoule, který byl o dvou mimozemšťanech létajících v sídlištní popelnici. V ten stejný rok nenáviděná kapitalistická velmoc - Spojené státy - vypustila dnes již legendárního E.T. - Mimozemšťana.

Roku 1982 měl v Československu premiéru dělnický scifi film Srdečný pozdrav ze zeměkoule o dvou mimozemšťanech létajících v sídlištní popelnici. V ten stejný rok nenáviděná kapitalistická velmoc - Spojené státy - vypustila dnes již legendárního E.T. - Mimozemšťana od perspektivního režiséra Spielberga, který tématicky navázal na svůj předchozí snímek Blízká setkání třetího druhu. Nového vesmířana "ET" (extra-terrestrial, tedy Mimo-Zemšťan) a pozemského chlapce Elliota nechal setkat hned v úvodu filmu a zbylé dvě hodiny budoval jejich idylické přátelství poznamenané nepochopením dospělých, až k úspěšnému návratu ETho na domovskou planetu.

Elliot a E.T.

Na první pohled jde o "film ze života", narušený neobvyklými událostmi, na pohled druhý a další se vynořují pohádkové a sociální rysy. Elliot si může vytvářet vlastního fantastického přítele kvůli traumatům, která podvědomě prožívá po rozvodu rodičů. Klíč k dekódování této roviny se nachází ve větě Drew Barrymoreové: "Dospělí ho nevidí." Teprve v poslední třetině filmu, dlouho po katastrofálním setkání "neviditelného" ETho a realisticky uvažující Elliotovy matky, se pohádkové vyprávění střetává s dospěláckým světem příjezdem vládních agentů vedených Peterem Coyotem (zřejmě ten, co byl před Mulderem) a umístění ETho pod lékařské přístroje. Spielberg odolal - neudělal z agentů ty zlé pány se skalpely a černými brýlemi, ale vystihl je jako skupinu vědců, kteří v první řadě chtějí mimozemšťanovi pomoci. Ve vodopádu filmových a knižních důkazů o zlu, které přichází z vesmíru a je nutné ho vyhubit, je porozumění mezi dvěmi rasami pohlazením po duši.

Akční cyklistická honička

Po dvaceti letech od první premiéry usoudil Spielberg a jeho marketingová klika, že nastal vhodný čas k upřímnému remakeu: digitálně ošetřený obraz a zvuk, několik záběrů s počítačovým ETm, pět minut dříve nepoužitých scén a přizpůsobení módní "politické korektnosti" postačilo. Pohyby nového počítačového ETho jsou nepřirozeně plynulé, zatímco původní loutka s vrásčitým čelem Alberta Einsteina a dojemnýma očima himalájského kocoura působí realisticky. Vizuální zlepšení se týkala také známých scén, například ETho útěku v lese, kde loutka působila příliš loutkovitě, anebo létajících bicyklů. V rámci pacifistického přístupu byly šerifovým pomocníkům odstraněny z rukou brokovnice, kterými mávali na prchajícího Elliota, a nahrazeny neškodnými vysílačkami, a v rámci antiteroristického přístupu bylo slovo "terorista" pozměněno na "hipík", tudíž už neuslyšíte matčin rezolutní hlas zakazující synovi jít na karneval "za teroristu". Rozporuplná účast Harrisona Forda ve filmu není bohužel pořádně vysvětlena: ve scéně s pitváním žab je slyšet hlas učitele (vidět je z něj pouze pozadí), ale ve skutečnosti je prý učitel někdo jiný. Ford byl manželem scénáristky Mellisy Mathisonové a měl hrát ředitele školy, záběry skutečně byly natočeny, ale do filmu se nedostaly, aby na sebe herec neupoutal příliš pozornosti. Pravda je, že ten hlas je Fordovu zatraceně podobný...

Drew Barrymoreová se ETho nejprve bojí

Další z kladů obnovené premiéry ocení spíše zkoumaví diváci: vezmete-li E.T. - Mimozemšťana a Blízká setkání třetího druhu, získáte dostatečný základ pro ocenění nepochopené "umělé inteligence", která v sobě kombinuje odcizenost živého tvora, pohádku, ztracenost v neznámém světě a hlavně, společně s ET, dokazuje, že usilovným přáním a láskou se mohou stát zázraky a bytosti vstanou z mrtvých. Půjdete-li do kina jako normální diváci, žádných výrazných audiovizuálních změn si nevšimnete, ale film ve vás zanechá velmi příjemný pocit, stejně jako před dvaceti lety.

Steven Spielberg radí

Související odkazy: oficiální stránka

E.T. - Mimozemšťan (E.T. The Extra Terrestrial, USA 1982-2002)

Hrají: Dee Wallace-Stone (Mary), Henry Thomas (Elliot), Peter Coyote (Keys), Robert MacNaughton (Michael), Drew Barrymore (Gertie), K.C. Martel (Greg), Sean Frye (Steve);

Scénář: Melissa Mathison;

Hudba: John Williams;

Kamera: Allen Daviau;

Režie: Steven Spielberg;

120 minut, titulky; V kinech od 28. března 2002

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.