Enigma

13. duben 2002

Druhá světová válka konečně dostala podobu kvalitního filmu. V hlavní roli se objevují kombinátoři, křížovkáři, kryptoanalytikové a matematici z anglického Bletchley Parku a všichni se snaží přijít na nejnovější šifrovací klíč nacistů. Kromě Toma Jericha - ten ještě k tomu hledá osudovou lásku.

Znovu Enigma?!

S nacistickým kódovacím strojem Enigma se minulý rok vynořila Ponorka U-571 a patrioticky glorifikovala hrdinství amerických námořníků ve fiktivním příběhu na základě reálné události. Historikové mohli skřípat zuby a vysílat neoslyšené signály, že takhle se to rozhodně nestalo! Film Enigma od bondovského režiséra Michaela Apteda pokračuje mnohem citlivěji a didaktičtěji na pevnině - v anglickém Bletchley Park, kam se centralizovala skupina britských odborníků na šifry. V první řadě je Bletchley Park symbol války v éteru a kolébka dnešních počítačů. Dekodéři pak mohou být s trochou odvahy nazýváni hackery doby kamenné a každý technik jistě ví, co leží schované v Bletchleyském muzeu, kdepak že to pracoval geniální matematik Alan Turing či co přesně je Station X. Bletchley Park je ale také destilovanou představou o druhé světové válce v Anglii: krásné Angličanky za odposlouchávacími radary, hrdí a zodpovědní důstojníci, zelená tráva, veselí studenti, čaje o páté a buldočí nasazení všech zúčastněných. Byla to barevná směska lidí, příběhů a kolébka současnosti.

Kódování pomocí Enigmy není nic jednoduchého, a co teprve dekódování!

Bletchley Park ožívá

Březen 1943. Do Bletchley se vrací matematik Tom Jericho (Dougray Scott), aby pomohl dekódovat nejnovější kryptogramy nacistických ponorek v severním Atlantiku, kde se shodou okolností nalézá největší spojenecký konvoj na cestě z USA. Jerichův zájem leží spíš v tajemně ztracené Claire (Saffron Burrowsová), kterou miloval tak zoufale, až se zbláznil a musel Bletchley opustit.Na různých místech komplexu je stíhán záblesky minulosti a pátráním se propracovává ke konspirační síti, kterou unikla životně důležitá informace o masakru v Katyni. Mohla být Claire vlastizrádcem? Společně s Jerichem se o Claire zajímá spolubydlící Hester (Kate Winsletová) a tajná služba reprezentována slizkým Wigramem (vynikající Jeremy Northam). Pod povrchem šedých nudných válečných dní se nalézá jako z pohádky vystřižené pátrání po ztracené princezně, stopy v mechu jsou tu nejrůznější zvraty a nově objevované spojitosti mezi princeznou a jejími nejbližšími.

Kráska a matematik

To nechápu!

Dekódování Enigmy a odhalování osudu Claire je očividnou paralelou a dává příběhu dvě naprosto odlišné roviny s rozdílnou vnitřní logikou. Jericho jako správný matematik má problémy s emoční stránkou své osobnosti. Claire se pro něj nestává obsesí jen díky střízlivému uvažování a počítání "rovnice" jejího života. Aptedův problém a výhoda zároveň je ve více historicky-dokumentárním stylu, než v důrazu na dramatický příběh a lidskost postav. Většina filmové akce se odehrává ve vaší hlavě, když se snažíte dát dohromady postup, jakým dekodéři pracují anebo jaké vztahy fungují mezi jednotlivými protagonisty. Pakliže do kina chodíte vypnout mozek a vzdáte se možnosti aktivního začlenění do filmu, budete se neskutečně nudit! Nezanedbatelnou roli hrají české titulky, které doslovně nevystihují dialogy (z důvodů znakově omezeného místa) a úplný obrázek o situaci si udělá jen člověk schopný zároveň poslouchat angličtinu, překládat si ji a v nesrozumitelných chvílích se podívat na český překlad.

Hledání dešifrovacího klíče ve stodole

Tvůrci

Oscarový scenárista Tom Stoppard (Zamilovaný Shakespeare) si dal záležet na kroucení scénáře do všech stran a žádná pravda není natolik definitivní, aby se okamžitě nezhroutila jako domeček z karet. Stoppard pracoval podle literární předlohy Roberta Harrise, která se v oblasti historické fikce stala nástupcem divadelní hry Hugha Whitemorea Breaking the Code o problémech homosexuálního Turinga. Harris je pochopitelně uznávanějším, protože přinesl společensky korektnější verzi života v Bletchley Park. Zmíněná výhoda Apteda z minulého odstavce je právě v tom téměř britsky suchém lpění na věrohodnosti a příběhovosti. Nenarodil se druhý Steven Spielberg, ten by tak složitý film neukočíroval (viz složitá a nepovedená Umělá inteligence), ale Apted přišel s materiálem, který by se mohl doporučovat studentům historie - ačkoliv z části fiktivní s laciným bondovským koncem, stále může film ilustrovat autentickou atmosféru. Štábu nebylo povoleno natáčet ve skutečných exteriérech Bletchley a bylo nutné s pomocí výtvarníka Johna Bearda (Brazil) postavit vlastní kulisy.

Wigram

Herci

Dougray Scott (Mission Impossible 2) připomíná typizovaného studenta matfyzu - neupravený a zadrhávající se, bojující s nepřátelským světem a jistý jedině mezi kryptogramy. Jednoznačnou hvězdou měla být Kate Winsletová, ovšem realita je taková, že Winsletová od Titanicu "zmacatěla" a už se nehodí na plakáty ani do bulvárních časopisů, zůstává "jen" dobrou herečkou. Mimochodem, závěrečná těhotnost Hester není hraná. Oproti tomu Saffron Burrowsová v roli Claire by se mohla dávat na plakáty i na pivní láhve a prodalo by se jich stokrát tolik - tak je nepozemsky krásná. Snímek si podobný zjev může dovolit jen jeden - vznikl jako koprodukční (Německo/Velká Británie/USA) projekt společnosti Jagged Films patřící bývalému rockovému králi Micku Jaggerovi. Jagger vzhledem ke svému finančnímu postavení zakoupil skutečnou čtyřdiskovou Enigmu a v několika scénách se na plátně objeví Enigma německého námořnictva.

Věděli jste, že Turing byl skoro olympijským atletem?Jericho se ho snaží napodobit

Stojí to za to?

Příznivci historických filmů možná zanevřeli na velkofilmy po smrtícím Pearl Harboru a Ponorce U-571 a podezřelém Tmavomodrém světě. Enigma žánr rehabilituje: mírně nudně, zato kvalitně a informativně. A finální pobídnutí: film byl v České republice nasazen pouze v sedmi kopiích (čtyři pro Prahu, tři pro Brno), není mnoho času!

Enigma (Enigma, Německo/Velká Británie/USA 2002)

Hrají: Dougray Scott (Jericho), Kate Winsletová (Hester), Saffron Burrowsová (Claire), Jeremy Northam (Wigram);

Scénář: Tom Stoppard;

Hudba: John Barry;

Kamera: Seamus McGarvey;

Režie: Michael Apted; 117 minut, titulky

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.