Egyptolog Miroslav Bárta

20. červen 2014

O hudbě, kterou rád poslouchá, nemluví příliš často, novináři se ho totiž ptají víc na historii starověkého Egypta nebo v poslední době také na důvody a příznaky kolapsů historických civilizací.

Prof. Miroslav Bárta vystudoval egyptologii a pravěkou a raně středověkou archeologii na Univerzitě Karlově v Praze. Po studiu egyptologie v Hamburku v r. 1997 obhájil doktorát, v r. 2002 se habilitoval pro obor egyptologie, v r. 2009 jmenován profesorem pro obor egyptologie. Mezi hlavní oblasti jeho vědeckého zájmu patří archeologie a historie 3. a 2. tis. př. Kr. Intenzivně se zabývá vztahem člověka a krajiny ve starověku, vývojem a kolapsem komplexních společností, koordinuje interdisciplinární výzkumy Českého egyptologického ústavu a zabývá se též archeologickým a kulturně-historickým pozadím Starého Zákona.

Posledních několik tisíc let je člověk víceméně stejný. Teď panuje například velká senzace kolem objevení řeckých papyrů pocházejících z roku 300 před Kristem. Ty dokazují, že autor byl geniální matematik. Lidé ale byli velmi chytří. Byli mnohem rozumnější než my, obávám se. To jakým způsobem zacházeli se svou zemí, prostředím a náboženstvím pro nás může být do jisté míry inspirativní i dnes, ačkoliv my si samozřejmě myslíme, že jsme to nejlepší, co tato planeta má čest nosit. Ale můžu vás ujistit, že to tak není," komentoval prof. Bárta v rozhovoru pro Českou televizi svůj další celoživotní zájem o kulturní a civilizační kolapsy v historii lidstva…

autor: Michal Bureš
Spustit audio