EDUinspirace I.: Jaké výzvy přináší výuka na dálku a jak ji můžeme zvládnout?

21. květen 2020

Každé úterý a čtvrtek v ranní Mozaice krátce před devátou hodinou představujeme v rubrice EDUinspirace projekty a osobnosti ze světa vzdělávání, které mohou svým pohledem a zkušeností inspirovat učitele, studenty i rodiče. 

Prostřednictvím rozhovorů s odborníky přinášíme tipy pro pedagogy, kteří se musí vypořádat s nastalou situací, kdy je potřeba běžnou výuku nahradit nebo doplnit virtuálním vzděláváním. Mnozí mají s technologiemi jen omezené zkušenosti, ale je třeba, aby s nimi dokázali pracovat.

O své zkušenosti s digitalizací výuky se dělí Smíchovská střední průmyslová škola (SSPŠ), která od pondělí 16. března 2020 zahájila provoz nového portálu Učíme.online a internetového Rádia Ámos. Radí učitelům a ředitelům, jak zůstat s žáky a studenty i nadále v kontaktu a pokračovat v jejich vzdělávání. O tom, co na portálu najdete, v Mozaice hovořil ředitel školy Radko Sáblík.

Štěpán Kment, analytik informačního centra pro vzdělávání EDUin, nastínil, proč je distanční vzdělávání vhodné pro všechny a jaké jiné než online způsoby vzdělávání na dálku existují. Mozaice věnoval na toto téma hned dva rozhovory.

Mezi dalšími hosty ranních rozhovorů se představil například odborník na digitalizaci vzdělávání Bořivoj Brdička, dlouhodobá propagátorka domácího vzdělávání Judita Kapicová nebo výzkumnice vzdělávacích technologií z Univerzity Karlovy Michaela Slussareff.

Jak vidí odborníci současnou situaci, kdy je online výuka zásadní téma? V čem mohou být inspirativní zkušenosti rodin, které doma vzdělávají své děti už několik let? Poslechněte si celý seriál plný užitečných rad pro učitele i rodiče.

Spustit audio

Související