Eduard Bass: Fanynka

20. únor 2020

Úsměvný příběh ze staré Prahy čte Lukáš Hlavica. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Prozaik s darem komického vidění, autor malých forem kabaretních i všestranný a brilantní žurnalista, významný kritik a spolutvůrce české realistické literatury v meziválečném období a za okupace. Eduard Bass (1888–1946) začal svou uměleckou dráhu jako zpěvák v kabaretech Bílá labuť a Červená sedma. Redigoval satirický list Šibeničky, od roku 1921 byl redaktorem Lidových novin, v letech 1926–30 šéfredaktorem Světozoru, od roku 1933 do roku 1942 šéfredaktorem Lidových novin. Z jeho prozaické tvorby je nejznámější románová kronika Cirkus Humberto z roku 1941.

Povídky Eduarda Basse přináší zajímavé svědectví o prostředí malých lidí ve velkém městě. Prostředí rychle se rozrůstající Prahy ho okouzlilo a ačkoliv se reálie v průběhu času zcela proměnily, atmosféra Bassových pražských povídek působí dodnes. 

Účinkuje: Lukáš Hlavica

Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2004.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.