E. A. Poe: Černý kocour

19. říjen 2019

Co se stane, když milovník zvířat propadne alkoholu? Chová se násilně, na svou ženu je nevrlý a dosud oblíbeného kocoura začne nenávidět. A to je teprve začátek! Hororovou povídku Černý kocour klasika americké prózy E. A. Poea poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Edgar Allan Poe je právem považován za průkopníka hororových příběhů, který svými texty ovlivnil generace spisovatelů a pro mnohé z čtenářů zůstává dosud nepřekonán – hraje s nimi komplikovanou hru rozumu i imaginace a nedá jim tak spát.

Je známo, že běžný život Poeovi komplikovaly intenzivní stavy deprese a bludných vidin, způsobené alkoholem a drogami. Možná mu dopomohly k mnoha povídkám, kterými se dodnes s radostí nechávají děsit miliony lidí po celém světě.

Mystický příběh Černý kocour zachycuje pár, který chová několik zvířat a mezi nimi i černého kocoura Pluta. Můžeme se jen domnívat, co se odehrává v mysli hlavní postavy vypravěče. Začíná se chovat nenávistně a násilně – nejen ke zvířatům, ale také ke své ženě. Je to právě alkohol, co podněcuje muže k násilí, zakrývá mu mysl a umocňuje jeho chladnokrevnost. Následky nelidského chování se mu ale vracejí v podobě paranoii a lehké formy bláznovství...

Účinkuje: Lubor Tokoš

Překlad: Josef Schwarz-Červinka
Připravila: Oldřiška Vašková
Režie: Věra Pražáková
Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Taťána Havlová
Spustit audio