Drsné thrillery, ztřeštěné komedie, ženská témata. La Película kreslí portrét současného Španělska

16. únor 2018

Už po třinácté k nám filmy převážně ze Španělska, ale i z Latinské Ameriky přiváží přehlídka La Película. Do neděle potrvá v Praze, pak cestuje do dalších měst.

„Primárně přehlídku iniciovalo Španělské velvyslanectví a její hlavní cíl tak je ukázat u nás španělské nové snímky. Vybrat jich jen několik je poměrně komplikované, protože jen vloni ve Španělsku vzniklo 466 filmů, z toho asi 255 hraných celovečerních,“ říká David Čeněk, dramaturg La Películy.  Nové počiny doplňuje vždy retrospektivní cyklus, letos připomíná herečku Anu Belén, menší část programu, to jsou latinsko-americké tituly. 

Thrillery, to je typická součást aktuální španělské filmové produkce

Třináctý ročník zahajoval film Pozdě na hněv, drama o pomstě od mladého režiséra Raúla Arévala s hvězdou Antoniem de la Torre v hlavní roli. „Každý rok se ve Španělsku objeví alespoň dva místní tituly, které se dostanou do první desítky nejnavštěvovanějších filmů v tamní distribuci. Jeden, to je většinou drsný thriller typu snímku Pozdě na hněv, druhý bývá komedie. Což svědčí asi i o tom, co se Španělům nejvíc líbí,“ dodává David Čeněk a doplňuje, že filmů se ve Španělsku točí čím dál víc a po ekonomické krizi celé odvětví zažívá renesanci, přibývá také kinosálů i jejich návštěvníků.

La Película chce být oknem do španělské kultury

„U nás známe Pedro Almodóvara, Carlose Sauru a Luise Buñuela a tím většinou končíme. Někteří ještě znají Julia Medema, který ale paradoxně ve Španělsku není příliš známý, i když u nás v 90. letech populární byl, “ doplňuje s tím, že La Película má být oknem do španělské kultury ukazujícím rozmanitost národní kinematografie. Jeho osobním tipem z letošního programu je horor Veronica, film natočený podle skutečné události, podle jediného případu, kdy se španělská policie údajně skutečně setkala s paranormálními jevy. Vidět ale můžete i filmy na téma žena a její postavení ve společnosti, politické komedie nebo třeba snímek El Inca, pohled na venezuelského boxera, který se z prachu ulice dostane na výsluní a pak zase padá na dno.

Celý záznam pořadu včetně hudby podle výběru Josefa Sedloně si můžete poslechnout zde. 

Spustit audio