Drama v domě! Jak napsat text a dostat ho na scénu?

5. únor 2021

S čím se potýká začínající autor dramat i profesionál? Na otázky Anny Luňákové odpovídá Dagmar Radová-Fričová, Jiří Ondra, David Košťák a Lenka Čepková.

Současná česká dramatika je v krizi. Vytrvale se brání staronové pandemické situaci, ale z dlouhodobého hlediska se potýká i s nedostatkem financí nebo příležitostí. Pro nové autory a autorky dramat nezbývá moc možností, jak se uchytit a dostat své texty na scénu. Jsou to často sami divadelníci, kdo nabízí své komunitě pomocnou ruku. Dagmar Radová-Fričová je uměleckou šéfkou A Studia Rubín. Do interního rámce dramaturgie celého divadla zahrnula vlastní projekt Autor v domě, dlouhodobou dílnu pro začínající autory. Na dílnu se lze přihlašovat až do 28. února 2021.

Autor v domě 2019

Režisér, dramaturg ale i tutor Autora v domě Jiří Ondra sdílel v ArtCafé své pedagogické motivace a záměry: „Opouštíme hranice komisního posuzování textů… nevytváříme hierarchii, kdo je víc.“ Vzděláváním se zabývá i David Košťák, kmenový dramaturg Švandova divadla a Divadla Letí. Kromě toho, že Košťák představil ústřední projekty Divadla Letí, promluvil také o své lektorské zkušenosti a o tom, jak se i zavedení profesionálové potýkají s nedostatkem institucionální podpory.

Nejtěžší je prolomit bariéru.
David Košťák

Ostatně, v Česku i na Slovensku existuje pouze jediná soutěž původních dramatických textů – DRÁMA. Soutěž agentury Aura-Pont, navazující na slavnou soutěž Alfréda Radoka, byla před pár lety zrušena. O soutěži DRÁMA promluvila autorka a dramaturgyně Lenka Čepková. Čepková mimo jiné zmínila, že i jí právě dramatické soutěže pomohly při etablování jejího autorského psaní.

Pokud nemáte spisovatelské choutky, možná vás zaujme Rozhlasová črta projektu Autor v domě. Črta Ze života důchodce v neokapitalismu je k poslechu online. Jde o autorský text Jany Micenkové.

Pořad připravila: Anna Luňáková
Hudbu vybral: Jiří Špičák

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.