Don Giovanni pod taktovkou Plácida Dominga dnes ve Stavovském divadle

27. říjen 2017

V 19 hodin se ve Stavovském divadle odehraje první ze dvou představení opery Don Giovanni pod taktovkou legendárního operního pěvce a dirigenta Plácida Dominga.

Završí se tak několikaleté přípravy projektu, jež má za cíl připomenout 230. výročí světové premiéry této „opery oper“, kterou v roce 1787 v tehdejším Nosticově divadle dirigoval sám Wolfgang Amadeus Mozart.

Plácido Domingo se myšlenkou oslavit 230. narozeniny Dona Giovanniho začal zabývat před pěti lety, kdy měl v Praze vánoční koncert. Tehdy navštívil i Stavovské divadlo a byl tímto prostorem a jeho atmosférou natolik fascinován, že se rozhodl do Prahy vrátit a Dona Giovanniho v mezinárodním obsazení dirigovat. „Nastal čas, kdy se sen stává skutečností. Je to pro mne velmi emotivní záležitost, protože dirigovat ve městě, pro které tato opera byla určena, na místě, kde ji dirigoval sám Wolfgang Amadeus Mozart, to je skutečně něco výjimečného. Jsem touto skutečností a tím, že tady mohu být, velmi poctěn. Jsem přesvědčen o tom, že jsme schopni naservírovat vám něco, co by si i v budoucnu zasloužilo zopakovat. A to třeba každý rok - například samotné výročí té světové premiéry nebo na Mozartovy narozeniny,“ říká Plácido Domingo.

Inscenace Jsme v pohodě na Nové scéně ND: vysmívá se homofobii i rozmlžené sexuální identitě

Jsme v pohodě

Provokativní komedii „Jsme v pohodě“ současného amerického dramatika Paula Rudnicka uvede dnes v premiéře Národní divadlo v Praze. První činoherní premiéru letošní sezony režíruje Braňo Holiček.

Mezi české operní pěvce, kteří se na dvojím provedení Mozartova Dona Giovanniho podílejí, je také sopranistka Kateřina Kněžíková. Pod Domingovou taktovkou vytvoří roli Donny Elvíry. Z českých pěvců se kromě Kateřiny Kněžíkové v obsazení objeví také barytonista Jiří Brückler jako Masetto a basista Jan Šťáva v roli Komtura. V titulní roli se představí italský barytonista Simone Alberghini. Roli Leporella vytvoří rumunský basista Adrian Sampetrean, v roli Donny Anny vystoupí ruská sopranistka Irina Lungu a v rolích Donna Ottavia a Zerliny dva další ruští pěvci - Dmitrij Korčak a Julia Novikova.

Jediná repríza mimořádného uvedení inscenace Dona Giovanniho pod Domingovou taktovkou se ve Stavovském divadle koná tuto neděli, opět v 19 hodin. Toto představení v legendární scénografii Josefa Svobody a v kostýmech Theodora Pištěka bude živě přenášeno na velkoplošnou obrazovku na náměstí Václava Havla. Vstup na náměstí Václava Havla, které je v těsné blízkosti historické budovy Národního divadla, je zdarma.

autoři: Daniel Jäger , Hok
Spustit audio