Doba ledová 2 - Obleva

26. duben 2006

Nebyl jim dopřán poklidný život, sotva se spřátelili a na chvilku usadili, přišel největší nepřítel doby ledové - obleva. Pralenochod Sid, mamut Manny, šavlozubý tygr Diego a jejich noví přátelé na cestě za záchranou života i svého druhu.

Naši tři staří známí z prvního dílu (mamut Manny, pralenochod Sid a šavlozubý tygr Diego) žijí v malebném ledovém údolí se spoustou klouzaček, tobogánů a vodopádů, kryti obrovským ledovým masívem. Poměrně spokojený život kalí snad jen Mannyho obavy a stesk, že je posledním svého druhu a Sidovy pocity méněcennosti. Nebýt globálního oteplování mohli si tam víceméně šťastně a spokojeně žít ještě hezkou řádku let, jenže počasí se poručit nedá a oceán vody skrytý za zmíněným ledovým masívem znamená smrtelnou hrozbu pro všechny obyvatele údolí. Led postupně odtává a pro Mannyho s Diegem a Sidem začíná závod s časem. Stihnou se dostat na druhý konec údolí dřív, než tlak vody roztrhá ledovou stěnu a ničivá vlna smete vše, co jí stojí v cestě?

Doba ledová 2

Čtyři roky trvalo Blue Sky studios, než se na plátna kin vrátili s pokračováním úspěšné Doby ledové. Druhé díly většinou rozmělňují tendence naznačené úvodním snímkem, jednotlivé charaktery se pokouší znovu najít cestu k divákově přízni a všechny zábavné prvky z jedničky jsou ve dvojce znásobeny minimálně dvěma, což ve výsledku znamená značnou přeplácanost. To však v případě Doby ledové 2 tak úplně neplatí, setkáme se sice se starými známými, ale autoři je moudře nenechali vyčerpat se úplně. Téměř každý z nich dostal oporu v jednom z nových parťáků, kteří jistým způsobem doplňují a rozšiřují jeho repertoár. Mamuta Mannyho tak podpoří trhlá mamutka Ellie, která byla odmalička vychovávána mezi vačnatci a v repertoáru má značnou řadu bláznivých kousků, ale když chce, dokáže Mannyho v sarkasmu a ironii hbitě trumfnout. Nešiku Sida, který teď plní spíše úlohu psychoanalytika a pomáhá, šišlaje moudrými slovy, řešit problémy svých přátel, z valné části vystřídali v bláznivinách a potrhlých kouscích dva vačnatci Crash a Eddie. Předvádějí skutečně neuvěřitelné kousky. Jediný, kdo nedostal žádného společníka do páru, je šavlozubý tygr Diego, jehož důstojná vážnost ovšem dostane trhlinu v momentě, kdy zjistíte, že má panický strach z vody a v blízkosti sebemenší louže našlapuje s takovou obezřetností, jakoby kráčel minovým polem.

Doba ledová 2

Příběh sám o sobě není tolik kompaktní jako v případě prvního dílu, respektive hlavní dějovou linii protkávají spousty drobných epizod, které jsou vtipné, akční i dojemné. Každopádně nemůže být nejmenší pochybnost o tom, že veškerá pozornost tvůrců filmu byla napřena k pobavení diváka, a musím přiznat, že jsem se skutečně celou dobu bavil. Osobně považuji za klad menší množství patetických a dojemně moralistních scén, které byly příčinou toho, že si z prvního dílu pamatuji hlavně geniální šavlozubou krysoveverku a její neskutečné eskapády při honbě za žaludem. DL 2 je v tomhle ohledu mnohem méně explicitní, podobné pasáže nijak nenatahuje, a když už se nějaká taková objeví, tak ji hbitě vyváží nějaký vtipný moment položený na druhou misku vah. A propos. Už jsem zmínil veverku v rámci DL 1 a bylo by přímo trestuhodné na ni zapomenout u pokračování. Veverka v díle prvním zastávala jen epizodní roličku a s hlavním příběhem se potkávala, jen co se lokací týče. Nyní ovšem obdržela klíčovou roli i v rámci hlavní dějové linie. Není třeba dodávat, že její kousky jsou opět nepopsatelné a vygradované k dokonalosti.

Doba ledová 2

Doba ledová má od začátku do konce spád, nenudíte se ani chvilku, a i když čas od času přijde lehké uvolnění, okamžitě jej vystřídá čistokrevná akce. Hlavní hrdinové se řítí ledovými tobogány, padají do lávových kráterů, skáčí z jedné kry na druhou, potápějí se ve třetihorním oceánu a při tom všem ještě stihnou trousit řadu více méně vtipných hlášek. Animátoři předvedli hodně velký kus práce, hlavě mimika postav je vypracována neuvěřitelně precizně a výmluvně, občas ani není třeba slov. V podobně velkém stylu je pojat i hudební doprovod, který by svou pompézností zapadnul i do výpravného velkofilmu. Muzikálová vložka supího hejna v druhé polovině filmu pak působí jako lehká narážka na Disneyho Knihu džunglí a jedno oko při ní nezůstane suché.

Doba ledová 2

Doba ledová 2 je zábavný animovaný koncert plný gagů a akce, který rozhodně stojí za zhlédnutí, poslední dobou by těžko hledala konkurenci v řadách ostatních CGI animovaných filmů, které prošly našimi kiny. Pokud jste ještě neviděli Karcoolku, doporučuji vám jít rovnou na DL 2. Oba filmy se snaží o totéž, ale s diametrálně odlišným výsledkem.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, Bontonfilm

Doba ledová 2 - Obleva (Ice Age 2: The Meltdown, USA, 2006)
Režie: Carlos Saldanha; scénář: Peter Gaulke, Gerry Swallow; hudba: John Powell
Hrají: (v českém znění): Jiří Lábus, Ota Jirák, Zdeněk Mahdal, Kateřina Brožová, Zbyšek Pantůček

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.