Do Prahy míří Yann Tiersen

6. únor 2007

Možná už jste stihli zaregistrovat tu zprávu i v některých denících či týdenících. Jedná se totiž o novinku, která alespoň pro určitou (přidejme beze všeho i přívlastek nemalou) skupinu lidí znamená splnění několikaletého snu: zažít na vlastní kůži koncert Yanna Tiersena. Stane se tak 19. března v divadle Archa.

Bretaňský skladatel a muzikant Tiersen nám zahraje v místě jako stvořeném pro jeho hudbu, v divadle Archa. Nejznámější a nejprofláklejší je určitě jeho filmová a scénická hudba. Vystudovaný multiinstrumentalista (absolvoval klasickou hru na klavír a housle) zažil největší úspěch s hudbou k filmu Amélie z Montmartru - ta je také pro postupy, které při skládání používá, symptomatická. Ten, kdo má naposlouchanou Amélii, pozná téměř s jistotou i další Tiersenova díla - zabodoval ještě například s hudbou pro Good Bye, Lenin.

Kromě hudby k filmům a divadelním představením Tiersen vydává také regulérní studiové desky. První, La Valse des Monstres, mu vyšla v roce 1995, nyní k nám přijede propagovat zejména tu poslední, Les Retrouvailles (v pořadí desátou). Na vlastních albech je vcelku pochopitelně o něco zemitější, atmosféru flašinetářsko-akordeonové kabaretní Paříže, typickou pro Amélii, tu podporuje důraznějšími rytmickými spodky, více využívá nástrojů klasického rockového ansámblu a doplňuje je zpěvem, svým i přizvaných hostů (na poslední desce hostují například Liz Fraser z Cocteau Twins nebo Stuart Staples z Tindersticks).

Yann Tiersen

Pokud se na koncert chcete důkladně připravit, podívejte se na loni vydané živé DVD nazvané symptomaticky On Tour, které poslouží jako nejvěrnější předobraz chystaného koncertu. Jako soukromé doporučení autora tohoto textu berte koncertní 2CD C'etait Ici z roku 2002. Kdyby se do Prahy povedlo přenést jeho atmosféru alespoň ze tří čtvrtin, o koncertní zážitek roku by mohli mít přítomní diváci vystaráno.

Vstupenky za příznivých 450 Kč můžete pořídit v divadle Archa, a v klasických předprodejích sítí Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal.

Web Yanna Tiersena

autor: Hynek Just
Spustit audio