Dnešní spiritualita je fusion mutace všeho možného, něco jako tacos-sushi

10. srpen 2020

V pražské galerii MeetFactory byla na konci května otevřena výstava Spiritualities: Three Contemporary Portrayals of Transcendence and Beliefs, tematizující spiritualitu a transcendenci. Jiná poznání, tedy ta nerozumová, se kurátorky Tereza Jindrová a Eva Riebová rozhodly zkoumat a tematizovat i v dalších výstavách.

Výstava sestává ze tří děl. V silně pozměněné architektuře výstavy návštěvník jako první spatří dílo Hibrídos od uměleckého dua Priscilly Telmon a Vincenta Moona. Video triptych vychází z výzkumu různých náboženských proudů v Brazílii a je nainstalován tak, že na něj divák shlíží z nově vytvořené platformy.

Priscilla Telmon & Vincent Moon – Híbridos. The Spirits of Brazil, 3-Channel projection in an endless loop, full HD, 1:19h 2018 | Spiritualities

Melanie Bonajo 

Dílo Melanie Bonajo naopak pracuje s tematikou prožitku západního člověka – většinou ženy, která experimentuje s různými psychoaktivními látkami.

Melanie Bonajo, Night Soil - Fake Paradise, full HD video, 34min, 2014 | Spiritualities

Videoesej Melanie Bonajo je pro mě ukázkou toho, jak se moderní člověk znovu snaží najít cestu k něčemu hlubšímu než ke každodenní směně svého času za kapitál, za který si pak paradoxně znovu kupuje čas, aby ho mohl strávit po svém. Ukazuje pohled, s nímž se můžu nejvíc identifikovat jakožto člověk žijící městský život často odtržený od spirituální zkušenosti,“ popisuje Tereza Jindrová.

It’s so physical 

Dílo Jakuba Jansy It’s so physical vráží, podle kurátorky, mezi zbytek prací jakýsi pomyslný klín. A jak už název napovídá, spíše než s niternými metafyzickými pocity pracuje s tématem uzemnění, bezpečí a komunikace, což umělec v průběhu koronavirové karantény postrádal.

Základní mantra New Age spiritualit je dostat se a zažít něco mimo tělo. Na druhou stranu, část lidí v první vlně šoku z lockdownu opustila svoje tělo trochu nedobrovolně – to byl konkrétně můj příklad. Vrátit se do těla bylo pro mě v tu chvíli mnohem důležitější.
Jakub Jansa

V rozhovoru s Jakubem Jansou také uslyšíte, proč raději pracuje s neherci, jak vytvářet etické prostředí, ve kterém se umělci a umělkyně uživí svou prací a jakou roli v jeho dlouhodobém projektu Club of Opportunities hraje celer. Pořadem provázela Alžběta Kvasničková. Hudbu tematicky k pořadu vybral Pavel Klusák.
 

Spustit audio

Související