Divadlo Na zábradlí se na půl roku stěhuje do Divadla Komedie. Dalšího nájemce hledá odborná komise

6. únor 2017

Magistrát hl. m. Prahy v současné době řeší, jak dále naložit s Divadlem Komedie. Lukrativní divadelní prostor v centru města je od dubna roku 2016 prázdný. Teď se do něj na několik měsíců stěhuje soubor Divadla Na zábradlí. Kdo bude Divadlo Komedie obývat v nové divadelní sezóně, zatím není jisté, s řešením situace by měla pomoci odborná komise.

Poté, co v dubnu minulého roku opustil Divadlo Komedie kvůli nedostatku financí soubor Divadlo Company.cz, musel magistrát vyřešit, co s prázdným divadlem. Prozatímním východiskem je hostování souboru Divadla Na zábradlí, jehož domovská scéna prochází náročnou rekonstrukcí, jejímž výsledkem bude i nové zastřešení dvorany. Aby bylo Divadlo Komedie znovu provozuschopné, magistrát nechal udělat řadu revizí a drobných oprav, které ho vyšly zhruba na milion korun. O některých úpravách mluvil ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň: „My jsme odbourali přední část forbíny, a tím se nám podařilo posunout diváky o tři řady dopředu.

Prostor bude mít kapacitu kolem 220 míst a nebude se hrát s balkonem Divadla Komedie. Co se týká jevištního vybavení, tak to naše právě navážíme, osazujeme Divadlo Komedie vybavením Divadla Na zábradlí, ať už jsou to světla nebo zvukové pulty. Jsou to ale nesrovnatelné prostory, takže jsme museli učinit řadu technických kompromisů. Ale mohu říci, že 95 % našeho stávajícího repertoáru zde můžeme realizovat. Chceme také nastudovat dvě nové premiéry, Shakespearova Macbetha v režii Davida Jařaba, a také, v režii Jana Mikuláška, představení, které má zatím pracovní název Andersen.“

02997211.jpeg

Soubor Divadla Na zábradlí zahájí své hostování v Divadle Komedie 16. února představením Požitkáři Kromě Divadla Na zábradlí budou v Komedii hostovat i soubory Masopust a Verze. Praha má Divadlo Komedie pronajato od majitele nemovitosti - Ministerstva financí - do roku 2030 za zhruba 880 tisíc korun ročně. Během letošního jara by podle radního pro kulturu Jana Wolfa chtělo město vyřešit, jakým způsobem bude divadlo do vypršení nájemní smlouvy využíváno: „Aktuálně město přes svoji komisi, která přemýšlí o budoucím využití divadla, uvažuje o tom, že by na scéně Divadla Komedie mohlo fungovat několik souborů. Taková jakoby nezávislá scéna, která by byla k dispozici ať nezávislým divadlům pro mladého diváka, případně pro jiné typy činoherního umění.“

Nezávislá scéna nebo divadlo pro teenagery?Mezi členy odborné komise, byli kromě radního Jana Wolfa také například divadelní manažer Štěpán Kubišta, ředitelka Institutu umění-Divadelního ústavu Pavla Petrová, a také člen grantové komise pražského magistrátu Daniel Přibyl. Ten představil několik prioritních návrhů na využití Divadla Komedie, které komise vypracovala: „Položili jsme si otázku, co teď v Praze chybí. Jeden z takových stálých požadavků je prostor pro nezávislé divadlo. Ale ty nové prostory vznikají, jen za poslední dobu vznikla Jatka78, Vila Štvanice, Venuše ve Švehlovce. Přesto, je to jedna z variant.

02688672.jpeg

Z těch dalších variant je to něco, čemu se v zahraničí říká ´kurátorský prostor´, to znamená divadlo bez stálého souboru, které má ve svém čele silnou uměleckou osobnost, kurátora, člověka, který svým estetickým cítěním formuje program toho divadla, ale nemá k dispozici stálý soubor. Další velká proluka na pražské divadelní mapě je divadlo pro mládež. Máme Divadlo Minor a Divadlo Spejbla a Hurvínka, což jsou příspěvkové organizace, které cílí na děti do prvního stupně základní školy. Ale pro mládež kolem 12, 13 let až po maturitu nemáme ani příspěvkovou organizaci, a dokonce ani žádný nezávislý prostor.

02688673.jpeg

Takže si klademe otázku, jestli by nestálo za to, zacílit tímto směrem právě tento prostor. Zároveň záleží na tom, jak by měl být v takovém případě provozován. Hodně se také bavíme o tom, kdo by měl prostor Divadla Komedie spravovat, jestli to bude potřetí za sebou nějaké nezávislé divadlo. Jenže v obou předchozích případech ty společnosti přišly na to, že prostředky z grantového systému jim prostě na realizaci ambiciózního uměleckého programu nestačí.“ Finální návrh předloží komise městskému výboru pro kulturu. Ten by ho měl projednat pravděpodobně už na začátku března. Poté ho dostane ke schválení rada města.

Spustit audio