Dietetika - rodná sestra filozofie. Jak žít zdravě, dobře a krásně

Hosty Petra Šourka jsou Hynek Bartoš z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a Radim Vondráček z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Řecká filozofie nevznikala ve vzduchoprázdnu. Publikum antických filozofů se stejnou vehemencí konzumovalo lékařské rady, jak si udržet zdraví, zbavit se nemoci nebo se dostat do kondice. Dietetika a filozofie se společně obracely na bohaté městské lidi, kteří trpěli nedostatkem pohybu, materiálním nadbytkem a měli čas zabývat se svým zdravím, předcházet nemocem a věnovat se kultivaci svých duševních schopností. O tom, co přesně četli a co jim antičtí lékaři i filozofové radili, Petr Šourek hovoří s filozofem Hynkem Bartošem, odborníkem na hippokratovskou medicínu.

 Také s industriální revolucí a rychle postupující urbanizací se filozofie vypořádávala v těsné spolupráci s populární, a dnes bychom řekli, přírodní či alternativní medicínou. Jak žít dlouho, dobře a především krásně radili svému obecenstvu lékaři, psychiatři, balneologové, homeopati a spolu s nimi filozofové, kteří se specializovali na tzv. krásné vědy. Estetika byla praktická disciplína, která vybízela ke spořádanému, klidnému, krásnému a radostnému společenskému životu. O praktické estetice biedermeieru Petr Šourek mluví s Radimem Vondráčkem z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

 

autor: Petr Šourek
Spustit audio