David Drábek: Koule

25. leden 2011

Hlavní hrdinkou nové rozhlasové komedie je bývalá slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných ale i bolestných protikladů. Hlavní role bude příležitostí pro Pavlu Tomicovou.

DO 1. 2 K POSLECHU ZDE

02238759_1.jpeg

Touto inscenací režiséra Aleše Vrzáka zahajujeme nový cyklus původních rozhlasových her nazvaný Vinohradská dvanáctka. Představuje ho 12 nových původních her, které Vltava odvysílá vždy poslední úterý v měsíci, tedy pravidelném čase Klubu rozhlasové hry ve 21:30. Projekt vznikl díky grantu Programového ředitele Českého rozhlasu a první hru si můžete poslechnout 25. ledna ve 21.30 hod.

Vinohradská 12 (čti vinohradská dvanáctka) Možná si vzpomenete na hry Pavel Pavel Pavel Arnošta Goldflama, Zjasněná noc Milana Uhdeho, Prodám ucho, prodám hrob Antonína Přidla, Cesta k pólu Daniely Fischerové, Cesta do Lo Ignota Hany Slavíkové nebo Vykřičené domy Davida Drábka. Všechny tyto hry vznikly v rámci projektu Hra pro třetí tisíciletí, ve kterém Český rozhlas 3 - Vltava inicioval vznik původních rozhlasových her. V roce 2010 připravila Literárně dramatická redakce ve spolupráci s Producentským centrem a literární redakcí Českého rozhlasu v Brně pokračování tohoto projektu pod jménem Vinohradská 12. Na jeho konci bude 12 nových původních her, které Vltava odvysílá vždy poslední úterý v měsíci, tedy pravidelném čase Klubu rozhlasové hry ve 21:30. Projekt vznikl díky grantu Programového ředitele Českého rozhlasu a první hru si budete moci poslechnout již 25. ledna. Mírně překvapivou, ale dobrou zprávou je, že většina nových her jsou komedie. Představme si nejbližší hru Vinohradské dvanáctky.

02238762_1.jpeg

David Drábek Koule: Hlavní hrdinkou komedie je bývalá slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných ale i bolestných protikladů. Hlaví role bude příležitostí pro Pavlu Tomicovou.

02456853.jpeg

David Drábek vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci obor filmová a divadelní věda. Ještě v době univerzitních studií založil spolu s Darkem Králem divadelní Studio Hořící žirafy, pro které své hry psal a také je režíroval. V letech 1996 - 2001 pracoval jako dramaturg činohry Moravského divadla v Olomouci. V letech 2001 - 2003 vedl nově vzniklou alternativní scénu Hořící dům. Jako autor a kmenový režisér pak působil v pražském divadle Minor a pohostinsky spolupracoval s řadou dalších českých divadel (Divadlo Na Vinohradech, Divadlo Na Zábradlí, Národní divadlo Brno). Od sezóny 2008/2009 je uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové. Na svém kontě má několik ocenění, například dvakrát jeho hry zvítězily v soutěži Cen Alfréda Radoka. Ve stejné soutěži byly oceněny i inscenace jeho her. Také jeho rozhlasový debut Vykřičené domy získal Cenu Prix Bohemia Radio v roce 2008.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu