Dario Fo: Svatý komediant František. Historická komediální one man show Davida Novotného

13. březen 2021

Nejen oddaný služebník boží, ale také neodolatelný komediant a kejklíř, skvělý vypravěč disponující výjimečnými hlasovými schopnostmi – takový je svatý František v pojetí italského dramatika, nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Fo. V roli vypravěče, Františka i všech dalších postav účinkuje David Novotný. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne odvysílání.

Překlad, rozhlasová úprava a dramaturgie: Marina Feltlová
Účinkuje: David Novotný
Zvukový mistr: Radim Dlesk
Hudba: Jan Trojan
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2019

Hra Svatý komediant František v překladu a rozhlasové úpravě Mariny Feltlové líčí několik událostí ze života světce, které nejsou veřejnosti známy. Fo vycházel nejen z historických materiálů a kanonických textů, ale také z legend a pohádek, zejména z oblasti Umbrie. Zpočátku je považoval za výplody bujné fantazie, které s realitou nemají nic společného, jenže postupem času, při pročítání kronik a letopisů z Františkovy doby, zjistil, že i ty nejbizarnější příběhy o tomto světci mají reálný základ.

A právě ty daly vzniknout hře, v níž se vypráví například o tom, jak se budoucí světec v rodném Assisi podílel na povstání, při němž bylo strženo čtyřicet věží, jak napravil krvelačného vlka, který terorizoval pastýře a jejich stáda, nebo jak se na papežův pokyn vydal kázat prasatům a následně přiměl Svatého otce, aby mu povolil založit mnišský řád.

Poslechněte si rozhovor, který s hercem Davidem Novotným a dramaturgyní Marinou Feltlovou připravila v roce 2019 Nikola Prokopcová. 

Rozhlasová inscenace v režii Petra Mančala je působivou one man show Davida Novotného, který s energií sobě vlastní, barvitě a živelně ztvárňuje všechny postavy. Zároveň se mohou posluchači těšit na mimořádný hudební zážitek, o který se postaral skladatel a autor zvukového designu Jan Trojan ve spolupráci s mistrem zvuku Radimem Dleskem.

Spustit audio