Danilo Kiš: Zahrada, popel

Danilo Kiš se narodil roku 1935 v Subotici v rodině maďarského žida a matky Černohorky. Do roku 1942 žil v Novém Sadu, později odchází do otcovy vlasti - Maďarska. Poté, co je Kišův otec odvezen do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau, je zbytek rodiny repatriován do Černé Hory, kde se usidluje v Cetinje, historické metropoli země. Vystudoval filozofickou fakultu univerzity v Bělehradě v letech 1954 až 1958. Proslavily ho hlavně romány jako Zahrada, popel nebo Žalm 44.

V dílech, jakými jsou například Hrob Borise Davidoviče nebo Encyklopedie mrtvých dokumentárním způsobem rozvinul příběhy obětí fašistické, ale i titovské totality - poukazuje na časté zrady, klamy, lži. Ke 20. výročí úmrtí Danila Kiše v roce 2009 byl natočen hodinový dokumentární film, v němž vystupují spisovatelovi literární přátelé včetně takových osobností, jako Susanne Sonntagová nebo Josif Brodskij.

Danilo Kiš zemřel v Paříži v říjnu roku 1989. Pochován je v Bělehradě na Novém hřbitově.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.