Dan Bárta: Nevinnosti světa

Dan Bárta jako zapisovatel a předčítač. To je vltavský podcast Nevinnosti světa. V deseti půlhodinkách Bárta vypráví o cestování, o focení vážek, o světě a o tom, co v něm viděl a cítil. Jak mu skoro explodovala páteř při konzumaci jakéhosi indického povzbuzováku, jak v Africe shodou náhod vytvořil potenciální chlapecké fotbalové mužstvo, jak uplácel mexického taxikáře vším, co v kapse našel… To všechno s nadhledem a poezií.

Série I.
Texty a interpretace: Dan Bárta
Dramaturgie: Klára Fleyberková
Zvuk: Tomáš Pernický, Filip Jelínek
Hudba: Filip Jelínek
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 18. 2. 2021

Byl březen 2020. Světem se začal nekontrolovatelně šířit zákeřný virus. Rušily se akce, zavíraly školy, lidé zůstali v nejistotě a v omezených možnostech. Dan Bárta nebyl výjimka, ze dne na den se škrtly plánované koncerty a v nedohlednu zůstala i jeho další velká vášeň – cestování. A tak se vydal na cesty jinak. Sedl nad prázdný papír a začal psát. Vrátil se do dob, kdy obrazil půl světa.

Venezuela, Kostarika, Mosambik, Jižní Indie, Čína… Všude tam se Bárta postupně – reálně, v myšlenkách i na onom papíře – vydal. Poetické a patřičně sebeironické zápisky se z jeho počítače přelévaly do toho rozhlasového; tam a zpět, až se všechno potkalo ve studiu, kde Bárta vlastní texty vlastním hlasem načetl. Jeho kolega z kapely Illustratosphere i J.A.R. Filip Jelínek pak přidal hudbu vycházející z rytmů všech koutů země. Vzniklo tak pět půlhodin, první série vltavského podcastu. 

Uplynul půlrok a covidová horská dráha se na chvíli ocitla v klidnějších pasážích jízdy, což mělo za následek stoupající počty koncertů. Ty zas měly za následek klesající množství prostoru pro soustředěné usednutí nad klávesnici počítače. Obrazy zasuté v hlavě mnohdy i dvacet let se však tiskly na sítnici s takovou intenzitou, až se nakonec probojovaly do textu. A tak se zrodily úplně nové díly Nevinností světa.

Série II.
Texty a interpretace: Dan Bárta
Dramaturgie a režie: Klára Fleyberková
Zvuk: Filip Jelínek
Hudba: Filip Jelínek, Dan Bárta
Premiéra: 9. 12. 2021

Ve druhé sérii se Dan Bárta vrátil na Borneo, do Nikaraguy, Mexika, Peru a Srí Lanky. Všude tam se pohyboval mezi roky 1997 a 2010, tedy v době, kdy se svět teprve posouval z analogového věku do toho digitálního. I tentokrát tím pádem zachycuje prostředí a situace s atmosférou, kterou dnes dost možná nenajdeme ani na oněch místech samotných.

Čtěte také

„Já jsem chtěl v první řadě zpopularizovat cestování, ukázat ho jako jeden ze způsobů, jak se dozvědět něco o světě, jak se v něm aspoň trošku zorientovat, jak se zbavit některých hloupých předsudků, které člověku překážejí ve výhledu… Uvědomil jsem si u toho, jak důležité to bylo pro mě. A aniž bych to tak plánoval, když to tak po sobě čtu, zdá se mi, že se v posledku posluchač dozví i něco o mně,“ říká Bárta.

Už deset půlhodin tak můžete strávit za hranicemi našeho každodenního světa. Vydat se s Danem Bártou na cesty! Tam, kde je ten svět snad ještě pořád tak nějak jiný. Nevinný.

Povídkový podcast Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.