DakhaBrakha a Ivanka Červinská: Ukrajinské lidové písně a ukolébavky v mezižánrových aranžích

17. duben 2022

Koncert bez hranic dnes věnujeme netradičním zpracováním lidové hudby Ukrajiny v energickém podání kvarteta DakhaBrakha, ale také v rámci projektu zpěvačky Ivanky Červinské, věnovaného ukrajinským ukolébavkám.

Název uskupení DakhaBrakha je spojením dvou staroukrajinských slov: dávat a brát. Čtveřice vokalistů a instrumentalistů si ve svých úpravách tradičních písní i v autorských kompozicích bere prvky z ukrajinské lidové hudby, které originálním způsobem mísí s tradičními nástroji evropské hudby nebo s blízkovýchodními, africkými či indickými perkusemi, a nebojí se texty písní podložit téměř hiphopovou rytmikou nebo zabrousit až do punku. Výsledkem je energicky rytmizovaný hudební proud, který DakhaBrakha předávají publiku v rozsáhlých zvukových plochách. Specialitou kvarteta jsou také barevně a rozsahově verzatilní vokály, aranžované v precizních vícehlasech.

My si poslechneme záznam koncertu DakhaBrakha z festivalu Glatt und Verkehrt z roku 2016.

Ukrajinské ukolébavky

Druhou část programu věnujeme projektu s názvem In the Arms of Lullabies – ocitneme se tedy v náruči ukrajinských uklébavek. Na projektu, jehož cílem je přiblížit současné mladé generaci tradici lidových uspávanek a ukrajinské lidové hudby obecně, se podílela zpěvačka Ivanka Červinská a akustické kytarové trio Gypsy Lyre.

K projektu jsme přistoupili jak tvůrčím, tak i vědeckým způsobem. Pečlivě jsme vybírali správné tóniny, tempa a rytmiku, a také použité nástroje. Obnovili jsme jak původní melodie, tak také vytvořili nové vlastní s ohledem na lidovou melodiku a etnické nuance. Vytvořili jsme most mezi minulostí a současností. Když matka zpívá dítěti ukolébavky, dostane se mu toho nejlepšího kulturního i fonetického základu,“ říkají sami hudebníci.

Koncert Ivanky Červinské a Gypsy Lyre se uskutečnil bez účasti diváků v prosinci 2020 ve studiu GL Records v rámci projektu EBU Folk Music Special, který vznikl v roce 2021 náhradou za zrušený ročník Rudolstadt festivalu a Euroradio Folk Festivalu.

Připravila a uvádí Anna Marie Hradecká. Pořad vysíláme v rámci mezinárodní rozhlasové výměny.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio

Související