Sedmé nebe s Ninou Marinovou: Mnoho ukrajinské hudby je k nerozeznání od jiné světové produkce

27. březen 2022

Poslechněte si pestrý výběr ukrajinské hudby podle Niny Marinové. Uslyšíte například lvovskou kapelu Odyn v Kanoe, která se v této době chystala na turné po USA a Kanadě. Ruská invaze však překazila i tyto plány.

Ostřílení rappeři Oleksandr Sydorenko a Konstantyn Žykov se seznámili v létě roku 1989 v pracovním táboře, a poté co si vyměnili pár textů, rozhodli se pro společnou tvorbu. Dodnes spolu vystupují v kapele TNMK.

Mnoho ukrajinské hudby je kvalitativně i zvukově k nerozeznání od jiné světové produkce. Příkladem je kapela Brunettes Shoot Blondes, která se proslavila díky klipu k písničce Knock Knock.

Usein Bekyrov je jazzový skladatel a pianista, který loni vydal očekávané album Hands. Nahrál ho se svým kamarádem a kolegou, výborným jazzovým bubeníkem, Maxem Malyševem. Nechyběli ani zahraniční hosté, například kytarista Mike Stern nebo trumpetista Ibrahim Maalouf.

Usein Bekyrov je známý tím, že své kompozice kombinuje s lidovými prvky různých hudebních tradic. Můžete v nich slyšet odkazy na písně ukrajinské, ázerbájdžánské, indické, balkánské ale i na písně krymských tatarů, tedy etnika, ze kterého sám pochází.

V pořadu zazní třeba i kapela DZ'OB z města Dnipro, kterou tvoří šest klasicky vzdělaných klasických muzikantů a muzikantek a elektronický producent, nebo multiinstrumentální a multižánrové trio z Ternopilu s názvem Tik Tu.

Spustit audio