ČTVRTEK 2. 11.

2. listopad 2006

V pražském Národním divadle se dnes večer odehraje premiéra benefičního představení k letošnímu životnímu jubileu herečky Vlasty Chramostové. Má název Tři životy, režíruje ho Ivan Rajmont a na jevišti se kromě Vlasty Chramostové objeví také David Prachař a Kateřina Holánová. Redaktorka Mladé fronty Dnes Kateřina Kolářová poznamenává, že Vlasta Chramostová toto představení nevidí ani jako pomník ani jako tryznu, ale určitě ho považuje za poslední premiéru své kariéry.

"Osamělý netvor mezi pionýry", takový je titulek nad jedním z článků redaktorky Lidových novin Jany Machalické. Ta v tomto textu hodnotí divadlení hru Viliama Klimáčeka nazvanou "Dr. Gustáv Husák", která měla šestnáctého října premiéru v bratislavském Divadle Aréna pod režijním vedením Martina Čičváka a s Emilem Horváthem v hlavní roli. Podle Machalické hra patří k těm textům, které diváka provokují, aby přemýšlel a možná i polemizoval. Tuto okolnost považuje za velké plus, které vyváží i případné nedostatky. "Inscenace v bratislavském Divadle Arena dostala punc divadelní události už před premiérou. Nejspíš i proto, že v poslední době Češi i Slováci objevili politické divadlo a jsou na ně zvědavi", poznamenávají Lidové noviny. Najdete v nich i rozhovor Jany Machalické s autorem Viliamem Klimáčekem, který o Husákovi říká, že byl maniakem moci.

Kulturní stranu Hospodářských novin otevírá článek Petra Fischera o novém českém filmu "Kupředu levá, kupředu pravá". Režisérka Linda Jablonská v něm zdokumentovala politické aktivity Mladých konzervativců a také členů nedávno úředně rozpuštěného Komunistického svazu mládeže. "Linda Jablonská natočila pozoruhodný film s děsivým sdělením, že vyprázdněnost politiky, v níž se všichni navzájem stále více podobají, vyrůstá už z mládežnických politických hnutí, spřízněných s velkými etablovanými stranami", čteme v Hospodářských novinách.

V našich kinech se začíná promítat další česká novinka "Ro(c)k podvraťáků" režiséra Karla Janáka, který do hlavních rolí obsadil Vojtěcha Kotka a Jiřího Mádla. Recenzentka Práva Věra Míšková soudí, že po Snowboarďácích a Rafťácích je tento Janákův snímek režijně nejvyspělejší. "Člověk by už jen rád viděl od tohoto talentovaného režiséra film, jehož realizaci by předcházel skutečně kvalitní propracovaný text. Což samozřejmě neznamená jen hlubokou generační výpověď, ale klidně kriminální stejně jako romantickou komedii", píše Právo.

A Darina Křivánková v Lidových novinách dává Ro(c)ku podvraťáků tři z pěti možných recenzentských hvězdiček. Článek nadepisuje titulkem "Film jako křivonohé štěně" a v textu například poznamenává, že Podvraťáci na první pohled působí drze a suverénně, ale vydrží jim to sotva dvacet minut. Pak se podle Křivánkové provalí, že nemají proč a o čem hrát.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes hodnotí novou americkou komedii nazvanou "Ďábel nosí Pradu". Snímek z prostředí, kterému vládnou módní návrhářky, častuje sedmdesáti procenty oblíbenosti. Podle Spáčilové je film především koncertem Meryl Streepové, která se na plátně stává hereckou královnou v hlavní roli ledové panovnice módy. Na závěr jedno literární téma. Aleš Knap v Mladé frontě Dnes a Ondřej Horák v Lidových novinách píší o prvním českém vydání románu Milana Kundery "Nesnesitelná lehkost bytí". Publikace se v Lidových novinách stala knihou měsíce října. A podle Mladé fronty Dnes může nové české vydání románu Nesnesitelná lehkost bytí vyvrátit omýly a mýty, které toto dílo provázejí.

autor: Josef Košťálek
Spustit audio