Čtenářský deník

13. červen 2013

Od září 2008 nabízíme k volnému stažení několik desítek nahrávek, které vznikly podle známých básní, románů a povídek.

Ve znamenitém podání předních českých herců uslyšíte například Babičku od Boženy Němcové, Malostranské povídky Jana Nerudy nebo Zbabělce od Josefa Škvoreckého. Všechny nahrávky jsou ve formátu MP3, takže si je můžete přesunout do svého hudebního přehrávače a poslouchat je třeba cestou do školy, do práce, nebo během jízdy autem. Pokud stahujete soubory přes mobilní internetové připojení, dejte si pozor na velikost jednotlivých souborů, může dosáhnout i několika desítek MB na jednu MP3.

Každý spisovatel či básník má ve Čtenářském deníku svůj medailonek. Pokud není uvedeno jinak, napsali jednotlivé profily PhDr. Kateřina Piorecká-Bláhová, PhD. a PhDr. Karel Piorecký, PhD. z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky.

Nabídka se postupně rozšiřuje podle toho, jak se Českému rozhlasu podaří vykoupit práva na šíření nahrávek po internetu. Mnoho nahrávek vzniklo v posledních několika letech, vychutnat si ale můžete třeba také pohádky v klasickém podání Růženy Naskové, které tehdejší Československý rozhlas natočil v padesátých letech 20. století.

Stahujte, poslouchejte a... vezměte Boženu do metra, jak říká slogan Čtenářského deníku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.