Činohra Národní divadla rozjíždí projekt scénických čtení

4. březen 2014

Prvním z nich je inscenační náčrt hry Romana Sikory Snídaně s Leviathanem v režii Jiřího Honzírka. Premiéra se koná 4. 3. ve foyer Nové scény.

Hra byla původně napsána v roce 2012 pro Slovenský rozhlas, kde byla také premiérově odvysílána. Ústřední postavou, která se ovšem nikdy nezjeví, je „mimořádně úspěšný netvor“ a nejbohatší podnikatel světa Leviathan, který si každý měsíc zve na snídani vybranou společnost a ta ho má pobavit. Proslýchá se, že mnoho lidí po této snídani pohádkově zbohatlo. Ale jak už to tak bývá, nic není zadarmo.

Jak to s profesorem a ostatními hosty Snídaně s Leviathanem dopadne, se dozvíte na scénickém čtení ve foyer Nové scény. Vedle Saši Rašilova a Petra Pelzera se v nich představí David Matásek, Miluše Šplechtová, Julie Goetzová a Václav Hanzl. Režisér inscenace už má s autorem textu zkušenosti: „Je to další z torpéd Romana Sikory vůči kapitalismu a pravicové filozofie. Autor v této hře ale dokázal odstoupit sám od sebe, udržel si nadhled, dělá si srandu sám ze sebe. To vede k hravosti, vtipnosti textu.“

Snídaně s Leviathanem je teprve začátek

„I pro příští sezonu chystáme na Nové scéně malé jevištní experimenty na aktuální témata,“ slibuje umělecký šéf Činohry Michal Dočekal. Dokumentarista Martin Mareček bude pracovat na tématu ČEZu studenti DAMU spolu s dramaturgyní Darjou Ullrichovou se zaměří na téma exekutorů.

autoři: Marina Feltlová , Karel Kratochvíl
Spustit audio