Chytré děti ve Vizitce: U večeře se u nás občas recitují verše

1. červen 2018

Mezinárodní den dětí jsme ve Vizitce oslavili se čtyřmi zástupci generace náctiletých. A bylo to úžasné a povzbudivé setkání s mladými lidmi, kteří  k životu nepotřebují  mobily,  počítače, sociální sítě, televizi a nejnovější módní trendy,  zato se ale neobejdou  bez  hudby, knih nebo štětců a barev.

Naše mladé hosty  provází umění a kultura od mala. Hodně čtou, mají rádi klasickou hudbu  a sami ji provozují, skládají vlastní muziku a píší  si k ní svoje  texty,  chodí na výstavy, malují  obrazy. A poslouchají Vltavu.

„Od mala nás mamka vedla k tomu, abychom tvořili, vyráběli,“ říká šestnáctiletá Katka, která propadla výtvarnému umění stejně jako její dvojče Tereza: „Malování je dobrá forma sebevyjádření, vyjádření nějakých pocitů,“ dodává.

Osmnáctiletý Daniel je od mala nadšeným posluchačem klasické hudby: „Odmala jsme doma žili kulturou, moje maminka se třeba velmi zajímá o francouzskou poezii, občas, když je nálada, se u večeře recitují verše. Od mala jsem chodili na koncerty, poslouchali doma cédečka s klasikou, doma jsme si zpívali, táta nám hrál na kytaru.“

Na tom jak zásadní je rodinné zázemní se shodují všichni. „Nedovedu si představit, jak bych se k tomu dostala bez rodičů, aniž by mě k tomu někdo vedl. Jsem strašně ráda, že jsme tohle všechno měli, vyzkoušeli jsme všechno možné,“ říká Katka.

Čtrnáctiletý Dominik od mala skládá hudbu a píše k ní svoje texty: „Když píšu písničku, jsem v takové euforii, že se to nedá popsat.“ Je také vášnivým posluchačem jazzu: „Hrozně mě baví objevovat nové styly a nové autory, jen od toho se člověk může něco naučit.“ Dominikova píseň Otázky vyvolala také debatu o tom, jak naši hosté vnímají současný svět kolem nás, současnou situaci ve společnosti a jak se o ni zajímají.

„Aspoň na základní úrovni by se o dění kolem sebe měl zajímat každý. Podle mě situace v česku už začíná být na pováženou, představa, že budeme žít v demokratickém státě není vůbec samozřejmá. Každý bychom pro to měli něco udělat. Lidé by se měli snažit dělat něco pro to, aby žili v takovém státě , jaký chtějí,“ míní Daniel.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak umění proměňuje život dnešním teenagerům.