Chtěli jsme časopis jako New Yorker. Ale o běhání, říkají zakladatelé českého běžeckého magazínu B

18. červenec 2019

Designově výrazný časopis B Running Magazine se zevrubně věnuje běhání. Do běžného sportovního magazínu má ale daleko. Prostřednictvím témat spojených s během chtějí jeho autoři popisovat svět.

„Dělali jsme si ze začátku legraci, že by se nám líbilo dělat něco jako je americký kulturní časopis New Yorker, ale o běhání,“ říká Tomáš Luňák z redakce časopisu. „Obzvlášť nám chyběl časopis, který by se věnoval do hloubky naší společné zálibě – běhání,“ doplňuje Jan Havlíček, který pracuje v nakladatelství. Právě u něj se scházejí všechny texty. „Inspirovaly nás časopisy ze zahraničí, které se věnují třeba cestování nebo pobytu v přírodě, například Another Escape.“

Bohatství běžeckých disciplín, písní a filmů

Výhodou běhání je podle Havlíčka množství běžeckých disciplín. „Ani v 7. čísle jsme pořád nevyčerpali všechny jeho podoby. Zároveň bylo jasné, že to, co bychom chtěli, v běžném provozu nevznikne. Třeba recenze na boty nebo tipy, kde se proběhnout, jsme dělat nechtěli. Naopak tam máme články s poznámkami pod čarou a celou kulturní část, což takhle systematicky nedělá nikdo. Pokaždé máme texty o běhání v umění, vždycky je tam text věnovaný knížce, písni, filmu.“

Podle Tomáše Luňáka (absolventa FAMU a režiséra Aloise Nebela) je běh přirozená věc, která se propisuje do všech odvětví. „Jak kulturních, tak společenských. Všechna témata s ním spojená nás baví zkoumat. Každé číslo má svoje hlavní téma, teď je to třeba běh na jednu míli, předtím jsme měli například maratonské číslo, a chystáme vydání o orientačním běhu. Zároveň ty motivy fungují i v nějaké meta úrovni a v každém čísle je víc různých linek, které jimi procházejí.“ Časopis ale nezapomíná ani na svoji v tradičním smyslu sportovní část. „Vždycky je tam rozhovor s legendou disciplíny (tentokrát je to devítinásobný mistr Československa v běhu na 800 metrů a účastník několika olympiád Josef Plachý) a pak se věnujeme nějakému mladému talentu.“

Širší pohled na sport a sportovce

„Jsem hodně rád, že máme v aktuálním čísle třeba profil českého běžce Jakuba Holuši od Vojty Jírovce nebo rozhovory s americkými mílařkami, jsem dost rád i za text o chůzi od Daniely Šterbákové,“ vybírá Jan Havlíček a oba kolegové z redakce mluví o náročnosti shánění autorů pro každé číslo časopisu. „Najít autory, kteří by psali o sportu jinak, než je zvykem, je asi to nejtěžší. I proto jsem hodně rád za naše profily, ten aktuální sestavil Vojta Jírovec z mnoha sesbíraných materiálů. Je důležitý moc si prosadit širší pohled na konkrétní sportovce, takhle se u nás o sportu moc nepíše, přitom je plný příběhů a emocí a bylo by dobré to částečně zaznamenat,“ vysvětluje Tomáš Luňák.

Součástí nového čísla B je také soubor fotek Jiřího Thýna z tělocvičny pražské Dukly, recenze norského dokumentárního seriálu o rodině běžců, soubor ilustrací a fotografií několika atletických stadionů po světě od různých autorů, text o běžeckém zinu Mílař z 90. let nebo o kultovním britském filmu Osamělost přespolního běžce podle scénáře Alana Silitoea. Dokonce tu najdete ukázku z diplomové práce na AVU Tichá disciplína běžce a umělce Jana Sýkory. Přílohou časopisu je komiks.

Poslechněte si záznam celého pořadu, ve kterém kromě rozhovoru o běžeckém magazínu B uslyšíte taky komentovaný hudební výběr Domnika Gajarského a report ze známého divadelního festivalu v Avignonu.

autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.