Četba z románu Andrzeje Barta Továrna na mucholapky

Četba na pokračování z románu polského spisovatele, filmového scénáristy a režiséra Andrzeje Barta. Autor se narodil a žije v Lodži, ve městě, v němž bylo v době druhé světové války známé židovské ghetto. Od dětství slýchal mýty spjaté s onou dobou i přímo s postavou nejvyššího představitele Židovské rady Chaima Rumkovského, spolupracujícího při správě ghetta s Němci. V představách se Bartovi odehrává proces, jehož účastníci hledají odpověď na otázku po vině a smysluplnosti Rumkovského působení.

Román polského romanopisce a scénáristy Andrzeje Barta (1951) Továrna na mucholapky se brzy po svém vydání v roce 2008 stal bestsellerem a rok poté dokonce aspiroval na literární cenu Niké. Děj románu nás zavádí do soudní síně, kde probíhá fiktivní proces, v němž mrtví soudí někdejšího pána nad jejich osudy, předsedu Judenratu lodžského ghetta Chaima Rumkowského.

02539258.jpeg

Tento obratný podnikatel a organizátor dokázal během krátké doby přeměnit ubohé lodžské ghetto v perfektně fungující průmyslový podnik. Byl to cynický kolaborant, nelítostně vykořisťující své židovské spolubratry, nebo tragický hrdina, který se navzdory osudu snaží zachránit životy většiny? Za cenu krvavých obětí, otrocké práce v nelidských podmínkách a životů starých a nemocných lidí a dětí mladších deseti let se mu však podařilo pouze o pár měsíců prodloužit agonii ghetta a sám skončil tak jako většina jeho poddaných: smrtí v plynových komorách.

Z vlastního překladu připravil Jiří Červenka. V režii Natálie Deákové účinkuje Jaroslav Achab Haidler.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: jvk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.