Cesty a křižovatky Světly Mathauserové

14. prosinec 2015

Nedokončené vzpomínky vysokoškolské profesorky Karlovy univerzity zachycují léta dětství, která strávila za první republiky na Podkarpatské Rusi, dobu dospívání prožitou za války na Moravě a období poválečných zvratů.

Desetidílné vzpomínky poslouchejte na Vltavě od 14. prosince 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Ve svých nedokončených pamětech zanechala vysokoškolská profesorka Světla Mathauserová (1924-2006) cennou výpověď o sobě i o své době. Vzpomínky pozdější překladatelky, literární historičky, vědecké pracovnice a pedagožky, působící na Katedře rusistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se začínají odvíjet na rodné Podkarpatské Rusi, kam její otec, vlastenecky oddaný mladé Československé republice, nastoupil jako státní zaměstnanec lesní správy.

Její návraty do šťastného dětství se prolínají s barvitým líčením tamní nedotčené krajiny i obrazy nelehkého života venkovských obyvatel, kteří navzdory své pestré národnostní odlišnosti žijí bezkonfliktně až do začátku druhé světové války. Když po mnichovské dohodě musela autorka jako začínající gymnazistka opustit s rodinou Podkarpatskou Rus, soustředí se ve svém vypravování na vykreslení protektorátní atmosféry, která ovlivňovala i chování lidí v moravské obci nedaleko Prostějova, kde po přestěhování žila, a jako jedna z totálně nasazených nedočkavě očekávala konec války.

Memoáry Světlany Mathauserové zachycují i euforii poválečné doby, kdy zahájila studium na pražské filozofické fakultě, a zobrazují změnu ve společnosti po nástupu komunistické ideologie po únorovém převratu 1948.

Osobní vzpomínky, prokládané kulturně historickými komentáři, jsou pevně zasazené do společenských a politických souvislostí, a tak výstižně charakterizují proměňující se atmosféru zobrazovaných období.


Čte: Ivana Valešová

Autorka: Světla Mathauserová Připravil: Ivan NěmecRežie: Hana Mikolášková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.