Cesta hrdinky. Autobiografický komiks Bez vlasů o zkušenostech s alopecií se nebojí těžkých témat ani humoru

2. listopad 2020

Holá hlava může znamenat ledacos. Třeba, že dotyčný trpí autoimunitní chorobou zvanou alopecie. Ta byla diagnostikována i Tereze Drahoňovské, jež svou zkušenost ztvárnila v autobiografickém komiksu Bez vlasů, který ilustrovala Štěpánka Jislová.

Přebal komiksu Bez vlasů Terezy Drahoňovské

Co znamená být BEZ VLASŮ? Své o tom ví Tereza Drahoňovská, která o vlastních zážitcích s neinfekčním onemocněním způsobujícím vypadávání vlasů i ochlupení, napsala komiks. Ten líčí její osudy od dětství, po první chomáče řídnoucí kštice, přes diagnózu a postupné smiřování se s novou situací, která sebou přinesla řadu výzev. „Jsem velký fanoušek autobiografického komiksu, protože dokáže detabuizovat spoustu věcí a odhalit to, o čem nejsme moc zvyklí mluvit. Proto jsem si začala říkat, že by z mých zážitků něco vzniknout mohlo,“ popisuje autorka Tereza Drahoňovská. Literární a komiksový historik i publicista Pavel Kořínek pak ve své recenzi výsledku uvedl: „Upřímně autentické, odlehčené vyprávění působí v kontextu českého komiksu trochu jako zjevení. Je to jeden z nejlepších komiksů, ne-li úplně nejlepší komiks, jaký zatím české prostředí v roce 2020 vyprodukovalo.“

Když se hroutí i nehroutí svět

Celou anabázi s autorkou prožila i kamarádka Štěpánka Jislová, která v komiksu nejen vystupuje jako jedna z postav, ale hlavně coby ilustrátorka proměnila Terezin scénář v komiksové obrazy. „Když jsme zakládaly projekt Laydeez Do Comics, tak nás zajímalo, jak vypadá ženská zkušenost v komiksu a to nejen autorská ‒ jak to prožívají ty ženy, které ten komiks kreslí ‒ ale i to, jaké příběhy dovolujeme ženským postavám prožít. Takže BEZ VLASŮ je vlastně vyvrcholením toho, co jsme do té doby dělaly. Protože je to ženská zkušenost, je to autobiografie a je to i kreslené ženou,“ vysvětluje ilustrátorka Štěpánka Jislová, která komiks obdařila specifickou vizuální stránkou.

Komiks Bez vlasů Terezy Drahoňovské

„Pamatuju si proces, kdy Štěpánka ještě hledala jednodušší a jednodušší způsob ztvárnění a zároveň hledala styl, jakým způsobem bude celý komiks vypadat, jaké barevné ladění zvolíme. Nechtěly jsme, aby to působilo jako karikatura, muselo to být zpracované do nějakého detailu, kterým je možné zprostředkovat vážnější témata, ale zároveň jsme tomu chtěly dát lehkost. Hodně jsem se bála toho, aby výsledek nepůsobil depresivně, protože ten komiks popisuje něco, co je hodně těžké. Ale nese to sebou i spoustu zábavných okamžiků. Chtěly jsme ukázat, že i když si něčím takovým procházíte, tak se nehroutí svět,“ prozradila scenáristka komiksu Tereza Drahoňovská.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka