Český violoncellista Daniel Veis

30. červen 2014

Daniel Veis v letošním roce oslavuje své kulaté životní výročí. Jako absolvent Čajkovského konservatoře v Moskvě již od konce sedmdesátých let patří mezi přední české violoncellisty.

V Telefonotéce s Danielem Veisem neopomineme jeho koncertní činnost – sólovou i v rámci komorních souborů, zavzpomínáme na studia v Moskvě i první soutěžní vítězství a otevřeme velké téma violoncellové pedagogiky u nás i v zahraničí.

K nástupu strmé kariéry přispělo vítězství v mezinárodní soutěži Pražské jaro (1976) a získání stříbrné medaile na prestižní soutěži P. I. Čajkovského v Moskvě v roce 1978. Jeho bohatá koncertní činnost ho zavedla na světová podia (Royal Albert Hall a Wigmor Hall v Londýně, Avery Fisher Hall i Carnegie Hall v New Yorku aj.).

Jako vyhledávaný sólista předních orchestrů provedl většinu stěžejní violoncellové literatury a spolupracoval s celou řadou vynikajících dirigentů (V. Neumann, L. Pešek, J. Bělohlávek, Ch. Mackerras, S. Baudo, G. Delogu, Y. P.Tortelier…) i dalších umělců (J. Panenka, V. Snítil, E. Rosenblith, L. Kavakos, A. Levine aj.).

Daniel Veis byl sólistou České filharmonie, členem Tria Antonína Dvořáka a posléze i Pražského tria a od roku 2002 je členem mezinárodního tria Rosamunde (s britským pianistou M. Tirimem a americkým houslistou B. Sayevichem).

00353984.jpeg

Koncertně je v poslední době více angažován v zahraničí. Pravidelně hostuje v Japonsku, již mnoho let pedagogicky působí v Mezinárodním hudebním centru Parc University v Kansasu a je rovněž pravidelným hostem na letním festivalu lnternational Music Arts Institute v Maine v USA, kde koncertuje a vyučuje.

Spustit audio