Česká houslistka Jana Vonášková - Nováková

3. červenec 2014

Jana Vonášková - Nováková, česká houslistka, členka Smetanova tria. Své hudební vlohy, pravděpodobně po matce, rozvíjela již od dětství. V osmi letech byla druhá v mezinárodní Kocianově houslové soutěži pro mladé talenty, toto umístění ještě pětkrát obhájila.

S Janou Vonáškovou - Novákovou jsme hovořili nejen o životě a hudbě, ale také o jejím novém CD, které právě vychází.

Pražskou konzervatoř absolvovala v létech 1997 až 2000, v průběhu studia debutovala s Českou filharmonii pod vedením Jiřího Bělohlávka. V roce 2000 získala 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých houslistů Karola Lipińskiego a Henryka Wieniawskiego v polském Lublinu a vyhrála soutěž interpretů vážné hudby Talent roku 2000, za což získala stipendium na Royal College of Music v Londýně.

Nemenším úspěchem bylo získání stipendia v Orpheus Club Scholarship, které ji dovolilo pokračovat ve studiu hry na housle u profesora Felixe Andrievského. Dále se účastnila mistrovských kurzů profesora Roberta Szredera a prestižních houslových kurzů v Keshet Eilon Music Center v Izraeli u profesora Vadima Gluzmana a Gyorgy Pauka.

Svá celkem pětiletá studia na Royal College of Music ukončila v roce 2005 s titulem bakaláře. Následné dvouleté magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze pod vedením profesora Václava Snítila zakončila v roce 2007.

V roce 2003 přijala Jana Vonášková-Nováková nabídku violoncellisty Jana Páleníčka k práci ve špičkovém komorním souboru Smetanově triu, jehož třetím členem je klavíristka Jitka Čechová. Mimo hraní v triu koncertuje často sólově nebo v duetu se s bratrem Petrem (klavír), s manželem Václavem Vonáškem (fagot), s Janou Vavřínkovou-Douchovou (viola) nebo také s význačnými českými a zahraničními orchestry.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.