Ceny Anděl 2020: Bodovali Lenka Dusilová, Robert Křesťan, jazzman Tomáš Liška, SOČR s Janem Bartošem a Jakubem Hrůšou

26. květen 2021

Zpěvačka Lenka Dusilová v letošních cenách Anděl dle očekávání zabodovala hned v několika kategoriích. Umělecké charisma oceněného Tomáše Lišky potvrzuje vzestup a úspěch slaví i nahrávka mimořádně sehraného Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Seznam držitelů hudebních Cen Anděl za rok 2020

Síň slávy
Robert Křesťan
Album
Lenka Dusilová – Řeka
Skladba
Lenka Dusilová – Vlákna
Skupina
Tata Bojs – Jedna nula
Objev
Kateřina Marie Tichá – Sami
Sólový interpret
7krát3 – I
Sólová interpretka
Lenka Dusilová – Řeka
Videoklip
Bert & Friends – Piš mi básně (režie: Pavel Borovička)
Slovenské album
Le Payaco – Pohybliví v nehybnom
Jazz
Tomáš Liška & Invisible World – Hope
Klasika
Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Jan Bartoš a Jakub Hrůša – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna
Alternativa a elektronika
Amelie Siba – Dye My Hair
Folk
Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl první
Rap
Yzomandias – Prozyum
Rock
Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta

Dvě nominace mají i autoři nedělního Jazzového podvečera na Vltavě Štěpánka Balcarová a Tomáš Liška cenu také získal

Jazzové podvečery Tomáše Lišky
Vysíláme každou 3. a 5. neděli v měsíci v 18:00
POSLOUCHEJTE TUTO NEDĚLI

Jazzové podvečery Štěpánky Balcarové
Vysíláme každou 4. neděli v měsíci v 18:00

Tomáš Liška získal Cenu Anděl s vlastní kapelou Invisible World za album Hope potvrzující jeho nejsilnější hudební polohu v energické fúzi s etnickými vlivy, která vykrystalizovala z celé řady jeho dalších odlišných tvůrčích výletů. Už album Invisible Faces, na které současná deska navazuje, svojí dřívější nominací ukázalo tento potenciál.

Štěpánka Balcarová letos obdržela se svým Concept Art Orchestra nominaci za album 100 Years zpracovávající na velkém hudebním prostoru moderní dějiny naší země. Jde již o třetí umístění této kapely v užším výběru Cen Anděl a v roce 2015 dokonce jednoho Anděla získala.

V neposlední řadě nutno zmínit třetí nominované jazzové desce s názvem Bigbandová Elektronika nahrané tělesem Cotatcha Orchestra, na němž účinkuje také zpěvačka Lenka Dusilová.

Čtěte také

V sobotním Jazzovém podvečeru pak shrne Otakar Svoboda s hostem, vedoucím programu Českého rozhlasu České Budějovice Petrem Meškánem celkovou podobu letošních nominací na ceny Anděl, v tentokrát více multižánrovém vydání svého pořadu vysílaného 29. 5. 2021 v 18.00. Udílení cen pak proběhne jen o pár hodin později.

Odhlédneme-li od jazzu dál, tak i Symfonický orchestr Českého rozhlasu má letos svoji nominaci v kategorii Klasika za Novákovské album s pianistou Janem Bartošem a pod vedením Jakuba Hrůši. Lze zmínit, že jedno ocenění SOČR vlastní za svoji spolupráci na albu A Portrait Of John Doe vzešlé z tvůrčí dílny Tomáše Dvořáka, známého pod pseudonymem Floex, a britského skladatele a producenta jménem Tom Hodge.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.