Album SOČRu, Jana Bartoše a Jakuba Hrůši je nominováno na cenu Anděl v kategorii Klasika

6. březen 2021, aktualizováno

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, klavírista Jan Bartoš a dirigent Jakub Hrůša vydali v září minulého roku u Supraphonu CD s hudbou Vítězslava Nováka. Byl to „dárek“ ke skladatelovým 150. narozeninám a jistě by Novákovi udělal velikou radost (snad by po jeho poslechu vzal na milost i svůj klavírní koncert, ke kterému se ve své ostré sebekritičnosti choval značně přezíravě). 

Radost tento počin udělal také členům České hudební akademie, kteří jej nominovali na prestižní cenu Anděl v kategorii Klasika.

Čtěte také

A jaké novákovské poklady album ukrývá? O raném Koncertu pro klavír a orchestr e moll jsme se již zmínili, jako jakýsi intimní protipól tohoto lisztovsky rozmáchlého díla se dále zaskví rovněž raný a málo hraný cyklus klavírních miniatur Za soumraku a příslovečnou korunu tomu všemu nasadí vrcholná symfonická báseň Toman a lesní panna. Poslechněte si dva díly pořadu Taktovka, které CD přibližují a přinášejí hudbu obou jeho dominant – koncertu a symfonické básně.

Koncert pro klavír a orchestr e moll Vítězslava Nováka hrají Jan Bartoš a Symfonický orchestr Českého rozhlasu, řídí Jakub Hrůša. Ukázky z CD vybírala a komentuje Kristýna Šrámková.

Spustit audio

Související