Cenu Česká kniha získal Vladimír Binar za triptych Číňanova pěna

22. květen 2012

Zatímco vloni byla novou literární cenou vyhlášenou v průběhu veletrhu Svět knihy Cena Jiřího Theinera, letos to byla cena úplně jiného charakteru – cena Česká kniha.

Narozdíl od jiných literárních cen určených původní tuzemské beletrii, hledá knihy, a to prozaické, které by mohly uspět i v zahraničí. V devítičlenné porotě jsou proto zastoupeni akademici – letos Petr A. Bílek, Miroslav Zelinský a Jiří Zizler, překladatelé – Petr Mikeš, Jiří Našinec a Hedvika Vydrová a knihkupci: Hana Andrášová, Jiří Seidl a Michal Ženíšek.

Do finále se dostalo sedm knih: Bankrot Viktora Šlajchrta, Číňanova pěna Vladimíra Binara, Kobold Radky Denemarkové, Lucemburská zahrada Michala Ajvaze, Mrtvý muž Biancy Bellové, Schweit it easy Josefa Moníka a Pasáž Sylvy Fischerové. Tím, kdo porotu nakonec nejvíce přesvědčil, je básník, prozaik, překladatel a literární historik Vladimír Binar. Cenu a šek na 35 tisíc korun obdržel za povídkový triptych Číňanova pěna, který vydala Triáda.

V příspěvku Ivany Myškové laureát nejprve komentuje svá vlastní slova, která s bezprostředností sobě vlastní pronesl při vyhlášení ceny: "Přál bych to hlavně všem ostatním, pro mě je to neštěstí..."

autor: Ivana Myšková
Spustit audio