Centrum Prahy ve středu opět ožije Nocí literatury

7. květen 2018

Letos se mohou zájemci o nejnovější literární produkci zapojit také ve více než 50 městech České republiky a ve více než 30 městech v dalších zemích. Akce se koná v předvečer zahájení veletrhu Svět knihy.

Tradiční literární happening organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC, zahraničními zastupitelskými úřady, Zastoupením Evropské komise v České republice a nakladatelstvím Labyrint.

Deníky Astrid Lindgrenové dokumentují válečné dění a poodhalují autorčin vnitřní svět

Astrid Lindgrenová

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová se celosvětově proslavila díky svým knihám pro děti. Málo známý je fakt, že autorka Dětí z Bullerbynu nebo Pipi dlouhé punčochy si za druhé světové války vedla deníky. Její válečné zápisky, které se po švédském vydání okamžitě staly bestsellerem, vyšly i v České republice. Nyní Vám je v pořadu Stránky na dobrou noc nabízíme i na Vltavě. První díl můžete poslouchat už dnes večer.

Noc literatury nabízí široké veřejnosti příležitost seznámit se netradičním způsobem s tvorbou současných evropských spisovatelů. Letos jsou připraveny texty sedmnácti zahraničních autorů v nejnovějších českých překladech a v podání předních herců. Pozvání k „nočnímu čtení" letos přijali Vladimír Polívka, Jenovéfa Boková, Cyril Dobrý, Milena Steinmasslová, Martin Finger, Halka Třešňáková, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Ivan Řezáč, Lukáš Hlavica, Eva Leimbergerová, Filip Kaňkovský, Ivana Uhlířová, Elizaveta Maximová, Marek Adamczyk, Anna Císařovská, Gabriela Mikulková, Pavol Smolárik a Roman Zach.

V Praze se dostanete na atraktivní místa jako je střecha Paláce Lucerny, Opero, Dup39, podzemí Národního divadla, farní klub u Panny Marie Sněžné, Muzeum F. Palackého a F. L. Riegra či komunitní centrum Život90 a kampus Hybernská. K Noci literatury se v průběhu května a června připojí také evropské metropole jako Amsterdam, Paříž, Budapešť, Varšava, Bratislava nebo Sofie.

Prostitutky a drogoví dealeři? Okraj irské společnosti mě vždycky přitahoval, říká Lisa McInerneyová

Lisa McInerneyová

První román Lisy McInerneyové pohání drogy, chlast, násilí a černý humor. Přesto jsou Nádherná kacířství výjimečná svou morální komplexností, energií i virtuozitou jazyka, který vám jako podivná příjemná hudba zůstane ještě dlouho v hlavě. Tak nedávno psal o románovém debutu irské autorky prestižní deník The New York Times.

V Mozaice o tom více řekla hlavní pořadatelka Adriana Krásová z Českých center: „Podařilo se rovnoměrně najít devět míst na Novém Městě a devět na Starém Městě. Hledala jsem stará nakladatelství a tiskárny a našla dvě zásadní místa - nakladatelství Vilímek, ve kterém sídlí Vyšší odborná škola publicistiky, a potom je to bývalá tiskárna Štencův dům v Salvátorské ulici u Staroměstského náměstí, nyní open space Opero. Chtěla jsem ukázat, že Praha 1 nepatří jen turistům, ale je to místo, které tradičně žije kulturou."

Spustit audio