Cate Blanchettová zosobňuje v Národní galerii umělecké manifesty

24. říjen 2017

Spojením německého umělce Juliana Rosefeldta, australské herečky Cate Blanchettové a moderních uměleckých manifestů vznikla filmová instalace, kterou v Praze hostí Národní Galerie.

Pokud se v těchto dnech projdete kolem pražského Veletržního paláce, všimnete si nejspíš okamžitě upoutávky na hlavní výstavu podzimní sezóny Národní galerie. Velkoformátové fotografie obličeje herečky Cate Blanchettové v různých rolích zvou na filmovou instalaci německého umělce Juliana Rosefeldta nazvanou Manifesto.

Manifesto, Cate Blanchettová

Ve východním křídle Veletržního paláce je nainstalovaných třináct pláten, na kterých sledujeme Cate Blanchettovou v krátkých filmech a v různých rolích pronášející texty uměleckých manifestů, například surrealismu, futurismu, dadaismu, ale také prohlášení jednotlivých umělců nebo filmařů jako je Jim Jarmusch nebo Lars von Trier.

Deníky Astrid Lindgrenové dokumentují válečné dění a poodhalují autorčin vnitřní svět

Astrid Lindgrenová

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová se celosvětově proslavila díky svým knihám pro děti. Málo známý je fakt, že autorka Dětí z Bullerbynu nebo Pipi dlouhé punčochy si za druhé světové války vedla deníky. Její válečné zápisky, které se po švédském vydání okamžitě staly bestsellerem, vyšly i v České republice. Nyní Vám je v pořadu Stránky na dobrou noc nabízíme i na Vltavě. První díl můžete poslouchat už dnes večer.

„Mám radost, že se Julianovi Rosefeldtovi podařilo získat pro tento projekt Cate Blanchettovou. Důležité je, že Cate je žena a 99 % manifestů jsou manifesty mužů. Takže 20. století bylo dominováno mužským uměleckým hlasem a Cate Blanchettová to skvěle interpretuje,“ říká kurátor výstavy Adam Budak.

Sama herečka se o spolupráci s německým umělcem, i o něm samotném, vyjádřila velmi pochvalně. Prý obdivuje způsob jeho práce - jak je divadelní, fyzická a rozmanitá. A je to, mimo jiné, i herecký výkon australské herečky Cate Blanchettové, který přiměje diváka zůstat celých 130 minut a shlédnout všech třináct desetiminutových projekcí.

Manifesto, Cate Blanchettová

„Jedná se o pokračování orientace na videoart. Už před třemi lety jsme začali cyklus Moving Image Department, který několikrát ročně obměňujeme. A není to poslední projekt tohoto typu. V současné době připravujeme filmovou prezentaci Aj Wej-Wejova filmu Lidský proud a premiéra by měla proběhnout právě ve Veletržním paláci,“ říká ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Manifesto, Cate Blanchettová

Julian Rosefeldt je autor nákladných a monumentálních instalací inspirovaných dějinami filmu, umění i pop kultury. A právě Manifesto je výrazným a typickým příkladem tohoto přístupu. Berlínský umělec si nepřeje, a Česko není výjimkou, aby byl filmový obraz narušen titulky. Čeští návštěvníci výstavy tak dostanou brožuru s českým překladem jednotlivých deklarací a promluv, které pronáší Cate Blanchettová.

Výstavu je možné navštívit do 7. ledna příštího roku.

autoři: A.Rokosová , Hok
Spustit audio