Čas je mozek. Vychází nový román herce a spisovatele Joachima Meyerhoffa s názvem Křečci v týlním mozkovém laloku

12. listopad 2020

Co dělat, když kultura prakticky přestává existovat? Eva Novak přichází s jednoduchou odpovědí – číst! Již pátý autobiografický román herce a spisovatele Joachima Meyerhoffa ve volné sérii vyprávění o jeho rodině právě vyšel v nakladatelství Kiepenheuer & Witsch. Tentokrát je téma na první pohled velmi vážné, ovšem jen na první pohled.

Ilustrace z knihy JoachimMeyerhoff: Hamster im hinteren Stromgebiet

Ve třech předešlých románech se Meyerhoff postupně loučil se svými blízkými. Jeden z jeho bratrů umřel v důsledku autonehody, otec na rakovinu a prarodiče, protože na to měli věk. Všechna loučení byla láskyplná, na povrchu plná jeho typické ironie, uvnitř procítěná a smutná. V druhém románu autobiografické řady píše o svém dětství v areálu psychiatrické kliniky, v které byl jeho otec primářem. To je zatím jediný, který také vyšel česky – pod titulem Kdy bude konečně zase všechno takové, jaké to nikdy nebylo. Čtvrtý román Spolužití samotářů (Die Zweisamkeit der Einzelgänger) byl prvním, v kterém Meyerhoff píše více o sobě než o druhých.

Co mne znepokojovalo nebyl ani tak fakt, že mi je padesát, ale hlavně to, že mnohé, vlastně všechny části mého těla a všechny orgány dosáhly stejného věku! I mé ledviny, mé plíce, ano, dokonce i můj mozek – těm všem je teď padesát. Ale myšlenka na mé padesát let staré půlky zadku mne děsila.
Úryvek z knihy Hamster im hinteren Stromgebiet Joachima Meyerhoffa

Přebal knihy Hamster im hinteren Stromgebiet Joachima Meyerhoffa

Názvy Meyerhoffových knih jsou velmi originální – ta zatím poslední však v tomto ohledu překonává všechny předešlé: Křečci v týlním mozkovém laloku (Hamster im hinteren Stromgebiet). I to se samozřejmě v průběhu čtení objasní, kniha totiž vypráví o náročné zušenosti, kdy byl postižen mozkovou mrtvicí. V nemocnici však dostává dobré zprávy – jedná se o krevní sraženinu, nemusí se operovat. Hrdina knihy se tedy uklidní a oddává se vzpomínkám, kterými prokládá současné dění. Je mu 51 let a doposud žil velmi zdravě. Proč tedy zrovna on? Největší strach má z toho, že nebude moci hrát, vše ale dopadne dobře.

Je neuvěřitelné, jak se Meyerhoffovi daří tuto velmi vážnou životní situaci pojímat s jemným veselým nadhledem na vysoké úrovni. Křečci v týlním mozkovém laloku je vydařená kombinace humoru, černého humoru a velmi vážných úvah o životě a smrti. Pro Meyerhoffa jsou odskoky z vážna do komiky typické.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.