Carlo Goldoni: Poprask na laguně

Když se drobné nedorozumění dotkne milostných citů a horké hlavy řeší svou při s patřičným italským temperamentem, je z toho poprask, který obrátí jindy ospalý přístav vzhůru nohama. Rozhlasovou adaptaci jedné z nejzdařilejších a nejhranějších komedií dramatika Carla Goldoniho poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V roce 1987 ji natočila režisérka Alena Adamcová s Petrem Haničincem, Ladislavem Peškem, Viktorem Preissem a dalšími vynikajícími herci.

Carlo Goldoni, autor mnoha desítek komedií, prožil pestrý život u divadla i na panovnických dvorech. Psal komedie, vážné hry i operní libreta. Svoji divadelní reformu založil na kritice postupů commedie dell'arte – italského lidového divadla, které stavělo na ustálených typech a herecké improvizaci. Goldoni naopak postavil svoje měšťanské drama na charakterech. Postavy se temperamentem a myšlením podobali jeho současníkům.

Osoby a obsazení: patron Toni, patron rybářské bárky (Petr Haničinec), paní Pasqua, žena patrona Toniho (Božena Böhmová), Lucietta, sestra patrona Toniho (Jorga Kotrbová), Titta-Nane, mladý rybář (Viktor Preiss), Beppo, bratr patrona Toniho (Miloš Hlavica), patron Fortunato, rybář (Ladislav Pešek), paní Libera, žena patrona Fortunata (Libuše Havelková), Orsetta, sestra paní Libery (Růžena Merunková), sestra paní Libery (Libuše Šafránková), patron Vincenzo, obchodník rybami (Ivo Gübel), Toffolo, lodičkář (Miroslav Masopust), Isidoro, koadjutor u trestního soudu (Jiří Holý), komisař, soudní posel (Milan Neděla) a prodavač pečených dyní (Radislav Nikodém)

Překlad: Jaroslav Pokorný
Rozhlasová úprava: Vladimír Gromov
Hudba: Vladimír Truc
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Alena Adamcová

Natočeno v roce 1979.

Spustit audio