Čači vorba: True Speech

17. červen 2015

Polsko-ukrajinská kapela s názvem Čači vorba vznikla v roce 2006. Její frontmanka a zakladatelka Maria Natanson vyrůstala obklopena hudbou. Není bez zajímavosti, že její dědeček, hudební skladatel Tadeusz Natanson, byl jedním z průkopníků muzikoterapie.

Maria se rozhodla pro vlastní, nevyšlapanou cestu. V patnácti letech opustila domov a šla hledat hudební inspiraci jinam. Učarovalo jí multikulturní a multietnické prostředí Karpat. Více než pět let se setkávala s lidovými muzikanty a nasbírala stovky melodií a písní v různých dialektech. Skoro rok žila mezi Romy v Czarné Góře.

Spřátelila se s romskou kapelou Kale Bala, a dokonce s ní i vystupovala. Velmi jí učarovala romština a romské písně dodnes tvoří významnou část jejího repertoáru. Sytý hlas a netradiční smyčce ji brzy proslavily. Vyzbrojená spoustou melodií a písní oslovila další muzikanty, a tak vznikla kapela s romským názvem Čači vorba – Správná řeč. Na debutovém eponymním albu kapely z roku 2011 ožívají písničky z různých koutů střední a jihovýchodní Evropy.

03410374.jpeg

O aranžmá písní kapely Čači vorba se stará Piotr Majczyna. Frontmanka kapely Maria Natanson kromě houslí hraje i na turecké kemanče a braču, z dalších hudebních nástrojů na nahrávce zní řecká loutna bouzouki, mandola, kobza, kytara, akordeon, kontrabas, brumle a perkuse, například darabuka, dombek a tapan.

Jedním z inspiračních zdrojů Marii Natanson je také hudba rumunských manelistů – manelské typické vokální ozdoby.

Koncem měsíce se kapela Čači vorba v rámci svého evropského turné zastaví také na Moravě – 30. června se na ni můžete těšit v brněnském klubu Stará pekárna a o den později na znojemském Šramlfestu.

V dnešní Mozaice uslyšíte v podání kapely Čači vorba například skladby: Doar o mama, Bešena Rovena, Armenaki, Šune Čaje.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio