Byl jedinečný. Galerie Smečky vystavuje dílo kreslíře a ilustrátora Vladimíra Renčína

22. prosinec 2017

V den nedožitých 76. narozenin kreslíře a ilustrátora Vladimíra Renčína byla 6. prosince v pražské Galerii Smečky otevřena výstava nazvaná prozaicky: Vladimír Renčín.

Ten od roku 1959 až do své smrti letos 4. října publikoval přes 25 tisíc kreseb. Jeho tvorba byla vždy aktuální, ale nadčasová. A humor laskavý a kultivovaný, přitom břitký a ironický. Výstavu, kterou můžete v Galerii Smečky navštívit do 10. února, připravili kurátoři Jiří Hruboň a Ivan Hanousek.

z výstavy Vladimír Renčín

„Byli jsme odkázáni na to, co můžeme rychle a kvalitně sehnat. Rozhodli jsme se, že kurátorský koncept výstavy bude v tom, že vystavíme originály. Ty nám ochotně zapůjčila rodina a dala nám také tip na expozici v Kuksu v Královehradeckém kraji. Tam vždy v létě vystavují asi stovku zarámovaných obrázků, ale na zimu je dávají do depozitáře. Důležité je, že všechny staré, dobré, známé vtipy už nikdo nemá, originály jsou dávno pryč, takže všechno, co divák najde tady, jsou vtipy z posledních deseti patnácti let,“ říká novinář, spisovatel a zakladatel České unie karikaturistů Ivan Hanousek.

Vážný humorista Vladimír Renčín aneb Když plebejci meditují o vesmíru

Vladimír Renčín

Jeho kresby si vystřihovali a vylepovali do šatních skříněk lidé z fabrik, byly však i pod skly psacích stolů vědců či lékařů.

Výstavu tvoří vedle hlavní části ještě menší spodní patro, ve kterém kurátoři sledují třeba vývoj Renčínovy kresby na titulních stranách časopisů Dikobraz nebo Mladý svět. K vidění jsou také knižní ilustrace, večerníčky pro děti nebo jeho portréty očima kolegů. První kresba vyšla Vladimíru Renčínovi v Zemědělských novinách v roce 1959, šest let na to se stal výtvarníkem z povolání. A další kurátor výstavy a sběratel kresleného humoru Jiří Hruboň říká: „Nezažil jsem mezi dalšími kreslíři nikoho, kdo by měl tak velkou autocenzuru jako pan Renčín. On se také nikdy nevěnoval tvorbě jiných. Ne z neúcty, ale aby omylem nepřebral něčí nápady, což se karikaturistům nechtěně stávalo.“

Říká se, že Vladimír Renčín se svým vtipům nesmál, a Jiří Hruboň to potvrzuje. Osobně se s Vladimírem Renčínem znal od roku 1983. A jak na něj vzpomíná?

Jako na jednoho z nejkvalitnějších lidí, které jsem v životě potkal. Charakterově pevný, vzdělaný, tolerantní a velmi slušný člověk, přitom s pevnou vůlí.
Jiří Hruboň

Naivní kresby pro děti plné drobných příběhů. Villa Pellé vystavuje Daisy Mrázkovou

Daisy Mrázková: Co by se stalo, kdyby...

Pražská Galerie Villa Pellé uvádí pod názem „Co by bylo, kdyby..." výstavu obrazů, kreseb a ilustrací Daisy Mrázkové, členky legendární skupiny UB 12 z 60. let, která se narodila v roce 1923 a zemřela vloni v prosinci.

Svou tvorbou a přístupem k ní byl Vladimír Renčín výjimečný. A podle Ivana Hanouska není v českém prostředí mnoho lidí, kteří by na něj mohli navázat. „Silná generace, která začala koncem 50. let, když k nám dorazil vliv nových stylů z Ameriky, Anglie nebo Francie, ubývá. Samozřejmě jsou tu i mladší tvůrci, ale ti už jsou také skoro penzisté. Sice tu je pár talentových mladých hochů, ale problém je, že nejsou nosiče. Tvůrci nemají tolik příležitostí kde publikovat. Doba se změnila a kreslený humor jako žánr zaniká.“

V pořadí desátá pražská výstava děl Vladimíra Renčína, který zemřel letos v říjnu, bude otevřená až do 10. února.

Spustit audio