Břetislav Hodek: Němá smrt. O špičkovém českém houslistovi, který se rozhodne zůstat v emigraci

23. duben 2023

„Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš.“ Tyto verše, které se socialistické kultuře hodily z celého Dykova díla nejvíce, jakoby pojmenovávaly i výchozí bod Hodkovy hry. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Profesor Oskar Churavý, koncertní mistr Londýnské filharmonie (Vladimír Brabec), Jiřina Churavá, jeho manželka (Věra Kubánková), Alena Churavá, jejich dcera (Sylva Sequensová), Jiří Churavý, jejich syn (Oldřich Vízner), Tonda (Josef Větrovec), Honza, člen Filharmonického kvarteta (Vladimír Čech), Luděk, člen Filhamonického kvarteta (Radim Vašinka), Viktor (Ladislav Šimek), Vaughan, nakladatel (Svatopluk Beneš), Vaughanová, jeho manželka (Alena Vránová), Michael Vaughan, jejích syn (David Vejražka) a další
Dramaturgie: Pavel Minks
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1982

Špičkový houslista Churavý žije život úspěšného koncertního mistra a pedagoga v Londýně. Jeho syn se s novým prostředím sžil bez problému, ani dcera nemá výrazné problémy. Manželka naráží na jazykovou a vlastně i sociální bariéru – snad i proto se jí stýská nejvíc. Nicméně rodina je v Londýně pevně ukotvena. Situace se změní v okamžiku, kdy je ČSSR vyhlášena amnestie a do Londýna přijedou koncertovat bývalí Churavého kolegové a jeden z nich dokonce s pověřením otestovat, zda by se slavný houslista nechtěl vrátit.

Premiéra Němé smrti o rok předcházela nechvalně slavný pořad Československé televize Krok do neznáma a nutno říct, že s tématem pracuje daleko citlivěji a vlastně asi s maximem „objektivnosti“ či minimem ideologie, kterých byl tehdy Československý rozhlas schopen. Hra samozřejmě neporušila premisu, že opuštění socialistické republiky je zločin, nicméně mohla být tehdy vnímána i jako poukázání na zničující traumata, kterým jsou emigranti vystaveni.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.