Božena Němcová – Znáte se?

8. září 2013

O milencích Boženy Němcové psal už i současný český bulvární tisk. Což vypovídá jednak o tom, že Božena Němcová je zajímavá i 150 let po smrti, jednak o tom, že milenci Boženy Němcové jsou bulvárním tématem. Trochu možná přeháníme, ale pravda je, že autorka pořadu dramatička Lenka Lagronová říká: „Zjistila jsem, že vztahy Boženy Němcové s muži mě nudí, mnohem zajímavější jsou její vztahy se ženami.“

„Babičku Boženy Němcové jsem četla někdy na střední škole, ale už si nepamatuji, jestli jsem ji tehdy vůbec dočetla,“ vzpomíná dramatička Lenka Lagronová a po chvíli přidává názor Milana Uhdeho, že totiž tak komplikovaný, až mystický román může pochopit jen ten, kdo se nějakým způsobem přiblíží smrti.

Po letech, kdy nám byla Božena Němcová především prostřednictvím Babičky vnucována od školních let jako vzor všech ctností, rozdělili se čtenáři na týmy kopající „za Babičku“ a „proti Babičce“. Zjednodušeně tedy za Němcovou a proti Němcové. O dráždivosti textu a nesmiřitelnosti oněch dvou skupin svědčí rovněž řada parodií a nejrůznějších textových experimentů, z nichž nejznámější a nejprovokativnější a zároveň nejzajímavější je patrně Babička po pitvě postsurrealisty Karla Hynka.

Dráždivá je ale sama osobnost Boženy Němcové vyrostlá doslova a do písmene z kukaččího vejce. Nejnověji se českou spisovatelkou zabývá právě dramatička Lenka Lagronová, pro kterou jsou silné ženské postavy patrně celoživotním tématem. Ostatně stejně jako pro Boženu Němcovou. Najít nová fakta v příběhu Boženy Němcové je patrně nemožné, pokud, jak připouští Lenka Lagronová, neleží někde zapomenutý lístek, jež nás dovede k odhalení tajemstvím zastřeného původu Němcové.

Můžeme samozřejmě donekonečna rozebírat milenecké vztahy autorky, bylo by to rozhodně atraktivní a intelektuálně lechtivé, jenomže Lenka Lagronová tvrdí: „Vztahy Boženy Němcové s muži mě nudí, nikdo z nich jí nesahal ani po kolena. Mnohem zajímavější jsou její vztahy s ženami.“ A má pravdu. Sestry Rottovy, Karolina Světlá a Sofie Podlipská, byly rozhodně silné partnerky a mohly být i nebezpečné protihráčky.

Dramatička Lenka Lagronová nás pouští do intimního prostoru tvůrce, kterému v mysli teprve vyrůstají postavy budoucí hry. V rámci schůzek s literaturou uslyšíme taky málo známý text Boženy Němcové Čtyři doby a dramatizaci populárnější Kávové společnosti.


Účinkují: Lenka LagronováAnna Cónová

Připravila: Lenka LagronováRežie: Tomáš Jirman

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio