Bourneovo ultimátum

4. září 2007

Už ve třetím filmu pátrá po své minulosti a cestou likviduje její stíny v podobě agentů bývalého zaměstnavatele. Krůček po krůčku se tak blíží k tajemství, které obestírá zrození Jasona Bournea, a ke své skutečné identitě. Jeho minulost je však spjatá s utajeným vládním programem, jenž nesmí vyjít na světlo, aby nezkompromitoval své tvůrce. Z Bournea se tím už potřetí stává lovná zvěř. UVNITŘ TRAILER!

Jason Bourne - agent bez minulosti, člověk, který se vynořil s amnézií ze Středozemního moře a který nemilosrdně zametá s veškerými zabijáky, jež mu pověsí na krk jeho bývalí zaměstnavatelé i lidé, proti nimž byl nasazován - se usilovně snaží dobrat se své skutečné totožnosti. Chce střípky mozaiky minulosti poskládat do uceleného obrazu. Výkonný ředitel CIA Noah Vosen je rozhodnut vypořádat se s konečnou platností s agentem, který se vymknul kontrole. Události poslední doby - přestřelky na ulicích rušných evropských měst, řada nevysvětlitelných úmrtí a řada nenávratně ztracených lidských i materiálních zdrojů - už začínají ohrožovat i jeho. Navíc něco začala větřit i média. Reportér londýnského deníku Guardian Simon Ross uveřejní článek, ve kterém zmíní jméno přísně utajovaného programu CIA, programu, jehož součástí byl i Jason Bourne. Události se dají do pohybu, týmy agentů sledují krok za krokem Simona Rosse v přesvědčení, že jeho zdrojem je Bourne. Bourne se zas musí s novinářem setkat, aby se přiblížil k někomu, kdo mu může zodpovědět jeho otázky.

Bourneovo ultimátum je film přímo nabitý akcí a napětím, ale akce ani napětí nejsou v tomto případě samoúčelné. Nabízí se nám možnost nahlédnout do světa agentů, dvojitých agentů a mrtvých schránek, kde paranoia je denním chlebem a nutností pro přežití, kde operativci musí jednat souběžně s myšlením, neboť na rychlosti reakcí závisí jejich život. Akční scény se odehrávají v reálném čase, v nezměněné rychlosti a divák je v tomto případě odvozen od slovesa divit se, i když i to je možná trochu nadsázka, neboť divit se téměř nestíhá. Zapomeňte ovšem na vyumělkované choreografie bojových scén, na poskakování a nohy vykopávající v otočkách. Protivníci se navzájem drtí rychle a nekompromisně všemi prostředky, které jim přijdou pod ruku - jde přeci o přežití. Ani v jiných ohledech dynamika filmu nepolevuje, honičky po svých, honičky na motorkách i v autech, dynamické sledovačky, v nichž jsou si sledování obě strany - sledovaná i sledující - vědomy.

Bourneovo ultimátum

Jen velmi zřídka se povede pokračování filmu tak, aby svou kvalitou dosáhlo dílu předchozího, u třetích pokračování je to snad ještě markantnější. O to větší je pak překvapení, když třetí pokračování své předchůdce předčí, když se najde režisér, který se nenechá strhnout rutinou série, poučí se z nedostatků vlastního díla, a to následující dovede k dokonalosti. Paulu Greengrasovi se to povedlo. Jeho režijní pojetí je prosté nevyumělkované, jde přímo k jádru věci a bez okázalých efektů vtáhne diváka do děje, aby ho ze svých spárů pustilo až těsně před koncem. Ani přes značný spád filmu nemáte problém se orientovat v právě probíhajícím ději a pokud na chvilku tápete, není to režijní nedostatek, ale prostředek pro zdůraznění Bourneovy schopnosti rychle se zorientovat a reagovat i nepřehledných situacích.

Bourneovo ultimátum

Tým scenáristů se také poměrně snažil. Přímočarost hlavní linie, v níž jde už třetí film o jedno a totéž (přežití a zjištění identity hlavního hrdiny), se sice nezměnila, ale zato byla stvořena hustá síť konspirací a lstí, připravených i improvizovaných pastí. Také herecké výkony až na výjimky převyšují obvyklý filmový průměr, Matt Damon v roli Bournea je chvílemi nekompromisně rázný a chvílemi zmatený a rozpolcený myšlenkovým dilematem, zda to, že je schopen jednat bez mrknutí oka, je jeho skutečná povaha, nebo výsledek intenzivního výcviku a postupného nahlodávání osobnosti. David Strathairn v roli Noaha Vosena naopak nenechává žádný prostor pochybnostem o tom, zda je schopen udělat cokoli, aby dosáhnul svého cíle. Trochu rozpačitý dojem jsem měl akorát z Julie Stiles, která rozhodně nebudí dojem agentky schopné pracovat v terénu.

Bourneovo ultimátum

Bournovo ultimátum je plnokrevný akčnák, který nerezignoval na inteligentního diváka. Je důstojným završením trilogie a jeho kvalita a otevřený konec nechávají tušit další možná pokračování. Pokud k jeho natočení chcete přispět, zajděte na Bournea do kina. Strávíte dvě hodiny s pohledem přibitým k plátnu a rozhodně nebudete litovat investovaných peněz.

Bourneovo ultimátum

Související odkazy: oficiální stránky, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Bourneovo ultimátum (The Bourne Ultimatum) akční / thriller / drama / mysteriózní, USA, 2007

Režie: Paul Greengras, scénář: Tony Gilroy, Scott Z. Burns, George Nolfi, na motivy románů Roberta Ludluma, kamera: Oliver Wood, střih: Christopher Rouse, produkce: Patrick Crowley, Frank Marshall, Paul Sandberg, hudba: John Powell

Hrají: Matt Damon (Jason Bourne), Julia Stiles (Nicky Parsons), David Strathairn (Výkonný ředitel CIA Noah Vosen), Scott Glenn (ředitel CIA Ezra Kramer), Edgar Ramirez (Paz), Albert Finney (Dr. Albert Hirsch), Joan Allen (Pamela Landy)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.