Běsi

22. duben 2002

V sobotu 20. dubna se v Divadle v Dlouhé konala premiéra hry Běsi. Tento známý román Fjodora Michajloviče Dostojevského v dramatizaci Alberta Camuse upravili pro Divadlo v Dlouhé Štěpán Otčenášek a Hana Burešová, která zároveň hru režírovala.

Běsi jsou dodnes nejvíc diskutované dílo F. M. Dostojevského, které ve své době vyvolalo pohoršení pro svůj kritický pohled na revoluční radikalismus. Autor se v něm pokusil zachytil soudobé hnutí anarchistů, ale také morální a existenciální problematiku. Je to vlastně kronika malého a dosud zcela nenápadného guberniálního města, kam se z ciziny vrací Nikolaj Stavrogin, sebevědomý a okouzlující muž. Vládne darem přitažlivosti nejen pro ženy (Lizaveta, Darja), ale i pro skupinku fanatických revolucionářů v čele s mocechtivým Petrem Verchovenským. Tito se nakonec v boji proti carskému režimu rozhodnou vraždit i ve svých řadách.

Běsi - Jan Vondráček a David Prachař

F. M. Dostojevskij se sám v roce 1846 připojil ke skupině kolem ruského revolucionáře M. V. Petraševského. Jako přívrženec sociálně utopistických idejí byl spolu s dalšími odsouzen k trestu smrti. Těsně před popravou však soud změnil verdikt a poslal Dostojevského na čtyři roky nucených prací a potom ještě na vojensku službu na Sibiř. K napsání Běsů ho inspiroval případ zavraždění studenta Ivanova, člena tajného spolku Pomsta lidu.

V Divadle v Dlouhé účinkují: David Prachař (Stavrogin), Jan Vondráček (Verchovenskij), Tomáš Turek (Kirillov), Marie Málková (Varvara Stavroginová), Klára Sedláčková (Lizaveta), Magdalena Zimová (Darja) a další.

Představení se v tomto měsíci hraje ve dnech 22.4. a 29.4. v 19,00 hodin.

autor: dw
Spustit audio