Benefiční festival Mezi ploty

25. květen 2002

V sobotu 25. května a v neděli 26. května se bude již tradičně odehrávat v Areálu Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze 11. ročník benefičního festivalu "Mezi ploty". Projekt patří k nejvýraznějším a svým rozměrem nejrozsáhlejším kulturně-uměleckým přehlídkám v České republice a originální formou přispívá k odtabuizování oblasti psychiatrie.

Festival "Mezi ploty" se poprvé uskutečnil v květnu 1992 a jeho popularita se rok od roku zvyšovala. V roce 2001 přivítal dvacetpět tisíc návštěvníků. Program festivalu nabízí každoročně prostor divadlu, hudbě i výtvarnému umění. Spolu s profesionálními a amatérskými umělci zde vystupují i soubory zdravotně postižených, kteří mají jedinečnou možnost prezentovat výsledky svého uměleckého snažení široké veřejnosti. Účinkující se vzdávají honorářů ve prospěch Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze, Psychiatrické léčebny Černovice v Brně a Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně, v jejichž areálech festival rovněž probíhá. Výtěžek ze vstupného pak tradičně slouží na rozvoj kulturních aktivit v rámci jednotlivých léčeben.

Festival Mezi ploty

Realizační tým festivalu "Mezi ploty" (Robert Kozler, Michal Šesták, Martin Radouš) připravil pro návštěvníky letošního ročníku bohatý program. V sobotu například vystoupí divadelní soubory: Studio Studia Y, Divadlo Minor, Divadlo Lucerna, Divadlo Extrem, Ljuba Skořepová, Petr Váša a mnoho dalších. Zájemci o film uvidí výběr snímků s dílny Aurela Klimta, snímky České televize a muziku uslyšíme v podání skupin a interpretů, jako jsou Mňága a Žďorp, Priessnitz, Ty Syčáci, Jiří Shmitzer, Ida Kellarová, Marie Rottrová, Pepa Nos apod. Z desítek umělců, kteří v Areálu Bohnic vystoupí v neděli, můžeme namátkou jmenovat Vltavu, Dana Bártu, Tu Janu z Velké ohrady, Psí vojáky, Ha divadlo, Divadlo v Řeznické, Martu Kubišovou, Radovana Lukavského a Miroslava Moravce.

Program začíná v sobotu i v neděli ve 13:00 a jednotlivé vstupné na den činí Kč 200. Podrobnější informace o festivalu "Mezi ploty" je možné získat na internetové adrese Mezi ploty.

autor: Kateřina Kunovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.