Bedřich Smetana: Libuše

8. květen 2020

LIVE nahrávka (fragment) 3. dějství Smetanovy opery s dirigentem Václavem Talichem. Poslechněte si recenzi Daniela Jägera. 

(…) Nahrávka byla pořízena 29. května 1939 v pražském Národním divadle, v pohnuté atmosféře počátků Protektorátu Čechy a Morava. Těžko si představit jiné dílo, které by tak burcovalo české národní uvědomění v této nelehké době. A právě určité místy až elektrizující napětí, kombinované s národní hrdostí, vzdorem a ryzím vlastenectvím je z této nahrávky, byť se jedná po technické stránce o historický záznam, z každé její vteřiny znát. (…)

(…) Jedná o nesmírně cenný dokument, který nám zprostředkovává umění několika výrazných pěvců pražského Národního divadla – někdejší legendární Smetanovy Mařenky Oty Horákové, která se zde zhostila úlohy Krasavy, Marty Krásové, která zpívá Radmilu, basbarytonisty Viléma Zítka – ten je zde zaznamenán coby Chrudoš. A dále jsou to Stanislav Muž jako Přemysl, Josef Vojta jako Šťáhlav, Jaroslav Veverka jako Lutobor a Josef Křikava v úloze Radovana. Titulní part zpívá tehdy devětadvacetiletá sopranistka Marie Podvalová, pro kterou se Smetanova Libuše stala rolí životní… A její interpretace dodnes nebyla překonána… Nahrávku pečlivě a s obrovským zanícením zrekonstruoval Podvalové vzdálený příbuzný Miloš Guth. Díky němu se dnes můžeme alespoň na chvíli přenést do pražského Národního divadla roku 1939, do doby pohnuté, které je tak trochu podobna – byť vzhledem k jiným okolnostem - i ta naše. (…)

Nahrávka vychází u vydavatelství Supraphon.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.