Beata Hlavenková proměnila nominaci na Ceny Anděl se sólovým albem Sně

20. červen 2020

Cenu Anděl za nejvydařenější album roku 2019 v kategorii Sólová interpretka získala Beata Hlavenková (Sně). Od dokončování nového alba si klavíristka, skladatelka, producentka a pedagožka v říjnu loňského roku odskočila do vltavské Vizitky. S Lenkou Novotnou mluvila nejen o svých nových písních, ale i o podzimu, dětech a radosti z hudebních spoluprací.

Čtěte také

Beata Hlavenková si ve Vizitce přála pustit skladbu Daydreaming od skupiny Radiohead, v níž působí i její oblíbený skladatel filmové muziky Jonny Greenwood. Toto téma je aktuální také pro samotnou hudebnici – za sebou má práci pro dvoudílný televizní film Dukla 61, před sebou skládání hudby pro čtyřdílnou sérii České televize o Boženě Němcové a snímek Zátopek v režii Davida Ondříčka.

Beata Hlavenková - festival Jazz Goes To Town 2019

„Od Václava Neužila, který Zátopka hraje, jsem si zjistila, jaké měl rád oblíbené písničky. Například Ej, tak som si pomyslel jsem spojila s tempem, jakým Zátopek běhal,“ poodkrývá způsob práce na soundtracku. „David mi volal, že hudba je ve sportovním filmu to nejdůležitější. Tak se snažím,“ usmívá se.

Básně, písně, sně

Na klavír hraje od šesti let, od dvanácti píše vlastní písničky. Talent, pomysleli si rodiče, a ve čtrnácti ji místo na gymnázium poslali na ostravskou Janáčkovu konzervatoř, kde studovala kompozici. Magisterské studium absolvovala spolu se svým mužem, kytaristou Patrikem Hlavenkou na University of Massachusetts. Jejich americké zkušenosti před deseti lety stály i za vznikem zbrusu nové katedry Jazzové interpretace na brněnské JAMU.

Od dětství působí v různých kapelách. Začínala s křesťanskou Ankorou, později vydala desky například s Eternal Seekers nebo Baromantikou Lenky Dusilové. Její sólová alba Theodoros, Scintilla a Bethlehem byla oceněná žánrovou cenou Anděl nebo na ni byla nominována. Bez povšimnutí jistě nezůstane ani chystaná novinka pojmenovaná Sně. Zbrusu novou skladbu U rybníka jsme pustili také ve Vizitce.

02988076.jpeg

„O albu mluvím jako o svém pěveckém debutu. Není na něm žádná čistě instrumentální skladba,“ vysvětluje interpretka. Název Sně vznikl z posledních tří písmen slov básně a písně, což jsou základní stavební kameny alba.

Sně s Hlavenkovou nahrál slovenský trumpetista a bubeník Oskar Török, kytarami přispěl i Patrik Hlavenka. Na album zařadila jedenáct skladeb, pro sedm z nich zhudebnila poezii svého oblíbence Bohuslava Reynka. Objevují se tu ale i básně kamaráda Petra Borkovce. I díky jeho přímluvě posluchači na Sně uslyší dva Beatiny autorské texty. Křest je nově naplánovaný na 23. leden do Paláce Akropolis.

Čtěte také

V den nedožitých třiaosmdesátin Václava Havla, 5. října, zveřejnila na svém Facebooku - stejně jako mnoho dalších Čechů – jeho slavný citát o tom, že naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že to má smysl.

„Někdy se pokládám za nevděčného člověka. Tenhle citát mi proto visí v pracovně, mám s ním naději, že budu v životě vděčnější. A taky mi připomíná, že když se něco děje, je to proto, že se to dít má,“ řekla ve Vizitce.