Ba:zel v novém singlu odkazují na teorii skupiny Situationist International

13. září 2019

Avant-popové duo Ba:zel pouští do světa video k novému singlu Situation. Ve skladbě odkazují na teorii skupiny Situationist International.

Duo Ba:zel tvoří Ewelina Ai-Fen Chiu, Polka s čínskými kořeny vychovaná v Severní Americe a Daniel Vlček, český audiovizuální umělec. Zatímco Ewelina hraje na piano, synťák, flétnu a zpívá, Daniel obstarává většinu elektronických partů, baskytaru a sem tam také zpěv. Své debutové album s názvem eye draw(s) the line vydali v roce 2016.

Tehdy byli nominováni do projektu ČRo Radia Wave Czeching, jehož cílem je podporovat českou hudby v zahraničí. V rámci Czechingu získali Ba:zel ocenění mnoha posluchačů. V současnosti posílají do světa videoklip k nevydané skladbě Situation, který měl premiéru na webu Post-punk 14. září 2019. Ve stejný den proběhne i self-release samotného singlu.

Je skladba Situation kritikou kapitalistické společnosti?

Skupina Situationist International byla aktivní hlavně v 60. a 70. letech 20. století. jejich asi neznámějším členem byl Guy Debord, který napsal The Society of the Spectacle, což je ve zkratce kritika kapitalistické společnosti.

Čtěte také

Situacionisti už tehdy v 60. letech tvrdili, že kapitalismus nás oddaluje od reality. A song Situation se vlastně zabývá pojmem free time, který vznikl právě až během kapitalismu. Kapitalismus požaduje, abychom neustále pracovali a vydělávali, abychom pak mohli trávit free time,“ říká o ideji, stojící za novou skladbou Ba:zel, Ewelina. Daniel Vlček, který v kapele obstarává především elektroniku a baskytaru ve skladbě Situation nazpíval i backvokály.

Více experimentů s hlasem a hlavně se nebát

Výrazným prvkem dua Ba:zel je Ewelinin hlas. „Vždycky jsem měla pocit, že mám docela nízký hlas. Stejně jako jsem si myslela, že nejsem tak malá. Po lekcích s Hanou Peckovou jsem zjistila, že fakt nemám nízký hlas, ale můžu občas zpívat níž,“ říká o sobě Ewelina. Podle jejích slov se nejdříve zpívat styděla, držela se jedné oktávy a celkově více ambientu a nebyla schopna zpívat bez klavíru. „U druhého EP jsem se klavíru už trošku pustila, začala jsem s hlasem více experimentovat a teď se snažím hlavně se nebát,“ dodává.

BA:ZEL na Czeching Showcase 2016

Škatulky v hudbě jsou podle Daniela Vlčka dvousečné

Nadcházející album vydá duo Ba:zel pravděpodobně opět jako self-release. Ačkoli už dostali pár nabídek z různých labelů, nic jim zatím nevyhovovalo. K tvorbě celkově přistupují organicky. Směr, kterým se jejich hudba ubírá, by označili jako avant pop. „Naše hudba má klasickou písničkovou strukturu… Škatulkování je dvousečné. Vždy se něco nového objeví a je to zajímavý a v momentě, kdy se to zaškatulkuje do nějakého žánru, tak to postupně začne umírat. Zároveň to je důležité, protože si myslím, že to má pak nějaké historické odkazy,” odpovídá pak na otázku ohledně potřeby hudbu dělit na styly Daniel Vlček.

Poslechněte si kompletní záznam z ArtCafé, který obsahuje kromě celého rozhovoru s Ewelinou a Danielem také hudení výběr Václava Havelky.

Spustit audio

Související