Básnická gesta Martina Langera

30. březen 2010

Martin Langer fotí, točí filmové dokumenty, cestuje, ale možná nejvíce se věnuje poezii. Minulý rok vydal v nakladatelství Dybbuk sbírku Stará gesta, kterou v úterý 30. března představí v Čajovně, kam si ho pozvali Jaroslava Haladová a Jaroslav Rudiš. Velmi osobní Langerovy verše tentokrát prý vyrostly z „neúprosného bytí k smrti“, jelikož se sbírka klene „od rozbřesku stvoření ke smrti.“

Martin Langer se narodil 18. července 1972 ve Varnsdorfu. Vystudoval střední průmyslovou školu technologie piva a sladu v Praze, poté pracoval mimo jiné jako knihkupec, sládek, dělník, myč nádobí, mistr v kořenářské výrobě, ale působil také v reklamě a v televizi. Nyní žije a tvoří v Praze a ve Všetatech a živí se jako scenárista, reportér a dokumentarista na volné noze.

Jako autor Langer debutoval už v roce 1990 sbírkou Palác schizofreniků, za knížku Pití octa získal v roce 2002 Cenu Jiřího Ortena. Je autorem několika dalších sbírek básní, pravidelně publikuje v literárních časopisech a rád fotografuje. V reportážní fotografické knize Cesta kolem (2007) zachytil putování vlakem podél hranic České republiky a o svém desetidenním dobrodružství natočil také dokument nazvaný Cesta kolem - Balada o čase a stroji.

Více v úterní Čajovně.

Video: Cesta kolem - Balada o čase a stroji. 1. díl

autor: Jaroslav Rudiš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.